IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
10:35 | 1 май 2016
Обновен: 21:08 | 27 февруари 2024

Миков: Първи май е велик за човечеството ден!

Митинг-шествието започва в 10.30 часа

По материала работи: Слав Велев
Миков: Първи май е велик за човечеството ден!

"Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите". Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод на Международния ден на труда - 1 май, и Великден, съобщава пресцентърът на партията.
 
Лидерът на БСП припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г., пише БТА.
 
"Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега като че ли исканията на онези работници от 19-и век отново звучат актуално - и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня - финансовия капитал, корпоративния интерес, неолибералния модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните", казва още Миков.
 
Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в едно немного ясно на широката публика "трансатлантическо партньорство" и заявява, че трябва да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана.
 
Според лидера на социалистите Първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда.
"Нека активно, солидарно и гласовито да дадем тази защита на трудовите хора в Деня на труда - и за 8-часовия работен ден, и за достойното заплащане, и за безопасните условия на работното място, и за правото на труд на всеки. Честит Първи май! С пожелания отново да е празник!", завършва Михаил Миков.
 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна