IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
19:32 | 6 юни 2015
Обновен: 07:28 | 27 март 2024

Борисов се колебаел за кабинета, но вярва: Постъпихме правилно!

Реформите щели да станат по-бързо, ако нямаше избори тази година

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

Колебаех се дали да съставя правителство, но сега разбирам, че сме пристъпили правилно и благодаря на партиите, които влязоха в него и ни подкрепиха, обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Агенция “Фокус”.

Той призна, че чисто партийно това решение не е било много изгодно за ГЕРБ, “защото имахме много по-добър резултат от останалите, но в същото време недостатъчен, за да не сме зависими от много партии”.
Борисов подчерта, че има теми, по които е необходимо да се получава по-голямо мнозинство, за да бъдат хората убедени, че се взима правилното решение. "Към днешна дата, ако изброим десетина неща, които се случиха във всички случаи потвърждават, че решението ни да направим правителство е било правилно, за което пък благодаря и на всички партии, които влязоха или в коалиция, или пък ни подкрепят”, уточни Борисов и похвали опозицията:

"А и тези, които като опозиция в много важни за нас моменти, също проявиха партийна или гражданска зрялост – нека така да го наречем, защото то не е било изгодно и за техните партии, за да го подкрепят”, коментира още премиерът.

Той изрази мнение, че ако местните избори бяха догодина, а президентските - по-догодина, реформите в редица сектори щяха да се осъществят по-бързо.

"Малко лошо идват точно местните избори. Ако бяха догодина местните и по-догодина президентски, щеше да е по-добре, защото малко или много, всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ”. Според него обаче в момента нещата се пречупват през това какво може да се говори в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения.

"Но въпреки всичко се надявам с повече разговори - много, почти ежедневно си говоря с Радан Кънев… С другите от Реформаторския блок - Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин - всеки ден. С патриотите - вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов”, допълни Борисов.

Той бе категоричен, че няма делене на кметовете в страната заради партийна принадлежност. “Да си кмет на София е повече от да си министър. Да си успешен кмет на Бургас и региона не е по-малко от министър. Или на Стара Загора, или на Пловдив, или на Русе. Освен това в тези, големите градове, живее основната част на работещото население, което дава брутния вътрешен продукт”, обясни премиерът.

"Ние правим музей на Розата в Казанлък, което си е жест към БСП, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде", коментира още Борисов. Той припомни какво е направило неговото правителство за изграждането на музея „Квадрат 500", за работата с археолозите в цялата страна и за инициативата за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.

По повод отпускането на 500 хил. лв. за изграждането на Музей на Розата в Казанлък, министър-председателят уточни:  "Всъщност това е своеобразен жест към БСП. Все пак в тяхната партия символът е именно розата. Розата я има в партийния знак, в логото на партията. Разбира се, трябва да се знае, че ги има Розовата долина, розовият цвят, розовото масло, които вече не са символ на БСП, а са символ на държавата. Но все пак представете си, че Орешарски да беше направил музей на гербера някъде", съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна