Варна 20°
fallback
Крими
14:46 | 19 януари 2019
Обновен: 19:52 | 27 април 2024

Шестима обвинени след акцията срещу финансирането на тероризма

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

По материала работи: Пламен Янков

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност до момента, като петима от тях са задържани от прокурор за 72 часа. Шестият е обвинен задочно и е обявен за международно издирване. Това каза пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с вчерашната акция срещу финансирането на тероризма, при която бяха задържани 43 души.

Повдигнати са по две обвинения на шестимата души - за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова. По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

„Второто обвинение е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия, в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо шест лица, като петима са мъже. „Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на България. Жената пък е българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване“, допълни тя.

Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback