IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
14:15 | 20 февруари 2021
Обновен: 03:52 | 26 април 2024

Собственикът на павилиона не е случаен, смята подалият оставка архитект

Бараката въпреки че е преместваема фигурира в кадастъра

По материала работи: Ставри Таргов
Собственикът на павилиона не е случаен, смята подалият оставка архитект

"Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата.

Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени.

Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем. Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен“.

С тези думи подалият оставка архитект на район "Триадица" Иван Шишков обясни пред bTV историята на будката на бул. "Иван Гешов" при болница "Св. Иван Рилски", захранвана с незаконен кабел, за който се предполага, че уби 16-годишния Людмил.

„Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“, каза Шишков и сподели, че бил изненадан, че неговото име се спомена на брифинга на кмета Йорданка Фандъкова.

„Реално погледнато имаше изразено остро недоверие към мен от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек – арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. За мен това е моментът, в който човекът трябва да тества дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало“, коментира арх. Шишков.

На въпрос изпитва ли вина за случилото се той отговори: „Не, никаква абсолютно“. И обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, не се провеждат от бившия му вече район „Триадица“.

Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона също коментира случая.

Траянова обаче подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване.

„За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова, цитирана от "Монитор".

Коментари

Новини Варна