IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
14:00 | 25 април 2021
Обновен: 03:45 | 24 април 2024

Емилиян Гебрев е бил два пъти обект на покушение от руски шпиони

Сред взривените в чешки оръжеен склад боеприпаси е имало негови снаряди за голямокалибрени оръдия, предназначени за Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Емилиян Гебрев е бил два пъти обект на покушение от руски шпиони

Пред вестник "Ню Йорк таймс" българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев признава, че сред взривените в чешки оръжеен склад боеприпаси е имало негови снаряди за голямокалибрени оръдия, предназначени за Украйна.

Руски шпиони два пъти са се опитали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Последните разкрития в Чешката република сочат, че руснаци са унищожили негова стока във взривените складове с боеприпаси в село Върбетице през 2014 г.

Това пише в броя си от 24 април "Ню Йорк таймс". Дни след като чешките власти уличиха руски агенти като организатори на експлозиите, Гебрев признава, че в тези складове е имало негова стока. И според чешки представители, именно тя е била мишената.

В електронно писмо до вестника Гебрев пише, че той е държал боеприпаси на склад в Чехия и признава нещо, което отричаше досега - че неговата компания ЕМКО е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест, след като подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха война с украинските сили.

Изданието припомня, че през януари миналата година българската прокуратура предяви задочни обвинения към трима руснаци за отравянето на Гебрев и издадe заповеди за арест. Оръжейният търговец допуска, че нападателите са действали в сговор с негови врагове в България, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна