IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
20:00 | 14 ноември 2021
Обновен: 17:52 | 15 май 2024

Близки на загиналите в ковид отделението не приемат версията за запалена цигара

Ще съдят болницата

По материала работи: Ставри Таргов
Близки на загиналите в ковид отделението не приемат версията за запалена цигара

Снимка bTV

Близки на загиналите в пожара в COVID отделение в Сливен ще съдят болницата. Те не приемат версията за запалена цигара, тъй като пациентите били в тежко състояние.

Запалена цигара от пациент или повреда в електро-инсталацията са основните версии на разследването на пожара в болница „Хаджи Димитър“.

Огънят в стаята на четвъртия етаж горял дълго, разказват огнеборците.

„Поне едно половин час е имало развитие преди подаване на сигнала. Дюшеците са били от дунапрен, който е изключително отровен при запалване и отделяне на дим. Така че няколко вдишвания са достатъчни човек да изгуби съзнание”, обяснява комисар Владимир Демирев.

В капана на огъня болните се оказали заключени отвътре. Защо и от кого - от лечебното заведение нямат отговор. Категорични са обаче, че пожарът е предизвикан от пациент, до чието легло открили запалка.

„Персоналът каза,че често е идвал да иска цигара и вероятно това е причината”, обясни д-р Пенко Пенков, директор на болницата.

Един от загиналите е бивш служител в болницата. 70-годишният мъж разказвал как в COVID стаята са под ключ и няма персонал, разказва сина му.

„Обаждал ми се е посреднощ, защото е имал проблем с кислородните апарати и са нямали 15 минути кислород. И друг път са били заключени, и когато се случва тази случка с кислорода, е бил принуден да блъска по вратата, за да му отключат”, обяснява синът му Георги Люцканов, цитиран от bTV.

Коментари

Новини Варна