IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
10:40 | 6 февруари 2023
Обновен: 04:53 | 20 април 2024

ЧСИ идва, дължиш на НАП, романтика с принц... Нигерийски схеми!

Има доста ужилени от измамите

По материала работи: Ставри Таргов
ЧСИ идва, дължиш на НАП, романтика с принц... Нигерийски схеми!

Здравейте, аз съм адвокат на наскоро починалия африкански принц Мумбай. Той остави голямо наследсво от 20 милиона долара. Дълго търсих негови преки роднини, но това се оказа доста трудно, защото той загина в трагична катастрофа на 21 години.

Така не успя да създаде семейство. Затова правителството на ЧАД е готово да прибере парите за себе си. Дългата ми проверка обаче показа, че вие сте негов далечен братовчед. Трябва само да ми преведете малка сума, за да мога да входирам молбата ви за получаване на наследството.

Горе-долу така изглеждаха първите измами, които се разпространяваха по мейла в началото на деветдесетте години на миналия век.

Разбира се, принц никога не е имало. Целта на мошениците - престъпни групи от Нигерия, бе да вземат парите на хората. Тези схеми са познати като нигерийски измами или Scam 419 (измама 419 - б.а).

Името идва от члена на Наказателния кодекс в Нигерия, който преследва компютърните престъпления.

Разбира се, съобщенията идваха на английски език. Така се разпращаха до хора из цял свят. С началото на новия век мошениците почнаха да ползват и различни програми за автоматичен превод, но той беше доста лош. Затова като цяло предпочитаха да продължават с английския.

В средата на предишното десетилетие обаче машинният превод се подобри. Така изведнъж се появи вълна от писма, уж от НАП, различни ЧСИ-та, непогасени дългове към фирма за бързи кредити и различни други институции.

Конкретно при случая с частен съдебен изпълнител много българи получиха мейл с реално име. Затова и някои се хванаха, а от офиса на човека бяха принудени да обясняват, че не са изпращали подобно писмо.

Грешката на излъганите бе, че не бяха погледнали кой е подателят на мейла. Когато задържиш върху името, което уж е ЧСИ Иван Иванов например, веднага илиза, че мейлът всъщност е регистриран в протонмейл и е с име на чужденец.

Проблемът и тук, както и при менте рекламите, организирани от руснаци, е, че се правят нови пощи, дори доставчиците на услуги да са блокирали старите.

С възхода на социалните мрежи започнаха и романтичните измами. И те се правят от нигерийски групи. Схемата е елементарна.

“Хакерите се правят на американски военни или лекари на мисия в чужбина и пишат на българки. Впоследствие под претекст, че са изпратили колет, в който има валута или бижута, искат пари, за да бъде освободена пратката.

Първия път искат такса, за да се освободи колетът, уж от границата с Швейцария. След това пратката е спряна на летище София. После се искат пари за операция на сина на военния”, обясни в интервю за “24 часа” комисар Владимир Димитров, началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

И разказа, че дори имали случай на жена, на която обяснили, че това е измама. “Няколко дни по-късно жертвата идва отново при нас и казва, че е пратила още 8000 евро, защото били убедителни”, каза той.

А рекордната сума, изгубена по тази схема, надхвърляла 500 000 лева. Случаят е от средата на 2021 г. - жената, която ги дала, е на около 30 години. Иначе обичайно жертвите са жени на средна възраст. Изгарят с 20, 30 до 50 хил. лв., преди да се усетят.

Връх в нигерийските измами обаче си остава пробиването на фирмения мейл. При него мошениците пращат писмо с фишинг в него. Направили са огледално копие на фирмения сайт и искат от човек да въведе паролата и служебната си поща, защото в противен случай мейлът му ще бъде изтрит.

Така всъщност вземат данните и започват да следят комуникацията. Чакат момент, в който да се изпрати фактура, и просто подменят банковата сметка. Фирмите се усещат след повече от седмица и така средствата няма как да бъдат върнати. Подобна схема се прави и със сайтове за онлайн банкиране, като целта е просто човек да даде данните си, а след това парите му се прехвърлят.

Общото между всички нигерийски измами е какво става, след като парите са дадени. Бандите използват други престъпни групи, които да изперат средствата.

Така една и съща сума минава през различни бушони, познати и като финансови мулета. Тяхната единствена роля е срещу дребна сума да си отворят сметка, в която да получат средставата. След това се прави верига от преводи, понякога не през банки, а компании за трансфер на пари. Целта е следата да изчезне и парите да изчезнат.

Заради слабото съдействие на властите в Нигерия групите много рядко биват разкрити. Тяхната първоначална тактика - писмото с наследника, всъщност е базирана на измама от XIX век. Тя се нарича “Писмото на затворника”.

То се разпращало по традиционната поща. В него пишело, че много богат мъж е задържан от испанските власти, и ако получателят изпрати пари за дребен подкуп, за да бъде пуснат човекът, после ще делят богатството му.
 

Коментари

Новини Варна