IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
17:00 | 7 февруари 2023
Обновен: 04:53 | 20 април 2024

90-годишна стана жертва на телефонна измама

Излъгали я, че помага на полицията и на пострадалите в Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
90-годишна стана жертва на телефонна измама

Районна прокуратура - Търговище, ръководи досъдебно производство по член 209, ал. 1 от НК за измама, реализирана по телефона, при която възрастна жена е въведена в заблуждение и в резултат от това е ощетена със сума пари.

В хода на разследването и проведените процесуални действия станало ясно, че на 5 февруари 2023 година 90-годишната жена от град Попово получила обаждане на домашния си стационарен телефон.

В разговора тя била убедена, че трябва да помогне и да предостави парични средства, като към познатия сценарии за оказване на съдействие на полицията бил добавен и призив за помощ за пострадалите от войната в Украйна.

Възрастната жена, сигурна в това, че помага, подготвила сумата от 5000 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е станала жертва на измама.

В схемата ролята на муле изпълнил 44-годишен мъж от града. Той кандидатствал по обява за работа, публикувана в обществена група в социална мрежа.

Според обявата трябвало да се извършват транспортни услуги срещу заплащане. Така той бил ангажиран да вземе сумата и да я транспортира до определено място. Изяснява се дали той е имал представа, че става участник в престъпна схема.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Търговище. Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършителите на измамата.

Коментари

Новини Варна