IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
17:16 | 15 септември 2016
Обновен: 23:38 | 24 април 2024

Съдят българин и холандец за 60 кг кокаин в комбайн

По материала работи: Борис Проданов
Съдят българин и холандец за 60 кг кокаин в комбайн

Окръжната прокуратура в Русе предаде на съд българин и холандец, пренесли праз границата на страната близо 60 кг кокаин, укрит в тайник на комбайн.


Обвинението срещу 35-годишния пловдивски бизнесмен Николай Николов, който е собственик на 4 фирми, свързани със строителна дейност, и 54-годишния Бренченс К. е за това, че от януари до 5 май 2012 г. двамата в съучастие с неустановени лица пренесли от Буенос Айрес до Варна и от там до Русе 59,9 килограма кокаин на стойност 2 727 645 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Пловдивчанинът е обвиняем и за това, че от 24 април до 6 май 2012 г. е държал без разрешително 114 патрона за огнестрелно оръжие.

 

Двамата обвиняеми се договорили холандецът да осигури наркотика и парите за него, тъй като имал необходимите връзки и възможности, а българинът да поеме дейността, свързана с придаване на законност и прикриването на контрабандата. Двамата решили транспортирането на кокаина да бъде скрито с внос на селскостопанска техника от Аржентина в България, като за целта използвали чужда фирма.

 

Първият комбайн бил доставен на 14 март 2011 г. на пристанището в Бургас. В него наркотици нямало. През август същата година, по отработената вече схема, били преведени 60 628 долара за втория комбайн. Междувременно неизвестни в Аржентина създали специално пригоден метален контейнер, който монтирали във вътрешността на земеделската машина. Така в кутията били наредени 60 пакета с кокаин.

 

Комбайнът пристигнал на пристанището във Варна на 11 април 2012 година. След митническа проверка контейнерите били транспортирани до русенското пристанище "Изток". Целта била стоката да се изпрати за Холандия.

 

При проверката на комбайна в Русе митничарите открили нарокотика.

 

Тъй като обвиняем по делото е чужденец и едно от деянията е извършено в чужбина от българин, Русенската окръжна прокуратура е внесла обвинителния акт в Софийския градски съд.

 

Очаква се столичните магистрати да насрочат дата за делото.

 

dnes.dir.bg

Коментари

Новини Варна