IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
19:48 | 29 ноември 2016
Обновен: 12:59 | 24 април 2024

Удариха книжарници, търгували с копирани учебници

Автори са преподаватели от ВТУ

По материала работи: Борис Проданов
Удариха книжарници, търгували с копирани учебници

Полицията и прокуратурата във Велико Търново „удариха” книжарници, които са търгували с копирани учебници на преподаватели от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в старата столица и е за нарушаване на авторските права. 

 

Доходният бизнес процъфтявал от дълго време. Находчивите книжари издирвали учебници и помагала, които масово се търсят от студенти от специалностите в Стопанския факултет на великотърновския ВУЗ. След това грижливо сканирали учебната литература в компютри, а при появата на клиент, незабавно отпечатвали научните книги и ги предлагали на половин цена от реалната. Разкритието, че търговци се облагодетелстват за сметка на преподавателите направил доц. Петър Петров. В края на септември студентка се поинтересувала откъде може да си набави учебник на доцент. Били празнични дни и книжарниците не работели. Независимо от това още на следващия ден тя споделила, че се е снабдила с въпросната литература.

 

Тогава доц. Петров видял, че това не е оригиналния му учебник, а копирано издание. Оказало се, че още куп учебници се предлагат в малка книжарничка на метри от сградата на Стопанския факултет. Нелегалното издание на неговия учебник е предлагано срещу 7,50 лв, вместо на реалната цена от 15 лв. Оказало се, че по същата схема са ощетени над десетина преподаватели.

 

Възмутени преподаватели се почувствали ограбени от незаконната търговия и сезирали полицията и прокуратурата. Проведена била полицейска акция и МВР - служители нахлули в посочения търговски обект. Оказало се обаче, че не само там, но и в други книжарници развиват такава дейност. Иззети са компютри, скенери, копирни машини, размножени учебници и други доказателствени материали. „Работата по случая продължава. Разпоредени са експертизи”, информираха лаконично работещи по случая.

 

velikotarnovo.utre.bg

 

Още по темата: Схема за манипулация на оборотите разкриха ДАНС, НАП и МВР

Коментари

Новини Варна