IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
16:52 | 19 декември 2016
Обновен: 03:38 | 24 април 2024

Българските трафиканти на мигранти в Хърватия остават в ареста един месец

По материала работи: Пламен Янков
Българските трафиканти на мигранти в Хърватия остават в ареста един месец

Двамата български трафиканти на мигранти получиха мярка "задържане под стража един месец" от хърватския съд в град Сисак. Българите, на възраст 42 и 49 години, са обвинени в нелегално преминаване на границата, транспортиране и престой в Хърватия, заедно с още 67 мигранти.

 

Трафикантите са влезли от Сърбия и са пътували в посока на Словения, която е и част от Шенгенското пространство. Според разследващите органи трафикантите са извършили престъплението си с цел "финансова изгода". Според признанието на 42-годишния българин те са получили 4000 евро за транспортирането на мигрантите през територията на Хърватия. Организацията е била направена от един афганистанец и един сръбски гражданин, разказал пред съда българинът.

 

Организаторите са предали и микробус "Iveco Daily" с британски регистрационни номера, мигрантите са взети край Липовац, недалеч от хърватско-сръбската граница. Мигрантите бяха открити в безпомощно състояние в събота вечерта. Те бяха натъпкани в микробуса, а част от тях и в безсъзнание. Според хърватския вътрешен министър част от тях не са яли пет дни. В момента част от нелегалните мигранти се намират в приемния център в Сисак, а други все още са на лечение в местната болница. 

 

БГНЕС

 

Четете още Отново: Арестувани българи, превозвали полуживи мигранти

Коментари

Новини Варна