IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
13:08 | 11 февруари 2017
Обновен: 09:43 | 24 април 2024

Намаляват противообществени прояви на деца в община Разград

Най-много сред престъпленията, извършени от деца са кражбите

По материала работи: Борис Проданов
Намаляват противообществени прояви на деца в община Разград

Намаляват противообществените прояви, извършени от деца в община Разград. Това показват данните от изнесения отчет на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) за миналата година.  През изтеклата 2016 година в местната комисия са постъпили 40 преписки и сигнали за извършени противообществени прояви от деца.

 

По тези случаи са образувани 36 възпитателни дела. Извършители на противообществените деяния са предимно непълнолетни - 33, а останалите девет са малолетни. Данните сочат, че в сравнение с последните няколко години броят на проявите и на извършителите е намалял наполовина, отчитат от местната комисия.  

 

Най-много сред престъпленията, извършени от деца са кражбите - 20 или половината от всички деяния. Значителен спад спрямо 2015 година има в броя на престъпленията, свързани с наркотици и на побоите с нанесена телесна повреда. През отчетния период не са извършвани т.н. компютърни престъпления.  

 

Местната комисия е наложила общо 72 възпитателни мерки, като в повечето случаи по целесъобразност е налагана повече от една мярка. Най-ефективните и често прилагани мерки са предупреждение, поставяне под възпитателния надзор на родителите, задължаване на детето да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател. Експертите отчитат, че за повечето деца провеждането на възпитателното дело е имало полезен, възпиращ ефект и те не са извършили нови прояви.

 

БТА

 

Още по темата: Учат децата как да реагират на злонамерени коментари в интернет

Коментари

Новини Варна