IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:06 | 20 юли 2015
Обновен: 02:15 | 25 април 2024

Гърците днес се втурват към банките

Гръцка преса: Премиерът Ципрас върви по минно поле

По материала работи: Деян Михайлов
Гърците днес се втурват към банките

Гърците днес хукват към банките, които отварят врати след триседмична ваканция от 29 юни. В сила обаче в южната съседка остават капиталовият контрол, както и лимитът от 60 евро на ден. Предимство все пак се дава за теглене на пари в брой до 420 евро на седмица в случай, че тази сума не е били изтеглена през дните от седмицата. Правото обаче се губи след тази седмица, съобщават вестниците.

Изданията пишат, че за да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава и прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие.

В новото постановление на правителството се дава също възможност на ползващите се от здравни услуги в чужбина да имат достъп до 2000 евро в брой.
Свободен е също и достъпът до банкови касети и сейфове. Очаква се бизнес трансакциите да бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката.
Съобщението за отварянето на гръцките банки дойде непосредствено, след като премиерът Алексис Ципрас освободи миналата седмица министри, обявили се срещу строгите икономии, поискани от кредиторите в замяна на нов спасителен заем за страната.

Наблюдателите коментират, че това става в момент, когато премиерът Ципрас трябва да води битка на два фронта - в правителството и в партията СИРИЗА.

В. "Етнос" коментира, че Ципрас върви по един път, осеян с мини, тъй като до октомври той трябва да финализира реформите в пенсионното осигуряване, данъчната система и държавната администрация, а също и да преструктурира банките.

Всичко това обаче Ципрас трябва да стори в една напрегната за него среда в партията СИРИЗА, което разпалвало още повече слуховете за очаквани нови избори. Този сценарий засега обаче оставал открит и се смята, че може да бъде задействан някъде през есента.

За да сглоби този сложен пъзел, Ципрас е принуден да се съобразява както с кредиторите, така и с изпадналата в разцепление управляваща партия СИРИЗА след гласуването миналата седмица на първия пакет от мерки за икономии, поискан от кредиторите в замяна на трети спасителен заем. До 22 юли на Ципрас е даден срок от кредиторите да приеме и втори пакет от мерки.

По този повод в. "Катимерини" пише, че страната е изправена пред две важни събития тази седмица - в Атина отново се завръща тройката кредитори /ЕК, ЕЦБ, МВФ/, а в парламента предстои да бъде гласуван вторият пакет от мерки, което поставяло правителството пред ново изпитание.

Тези две събития са началото на пътя, който кабинетът Ципрас трябва да извърви до финализиране на новия меморандум с кредиторите до 8 август, обобщава вестникът.

Според източници екипи на тройката се очаква да започнат да пристигат от днес в Атина, като целта им е в следващите 20 дни да бъде постигната договореност между двете страни по най-критичните въпроси.

Коментари

Новини Варна