IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
13:39 | 30 август 2015
Обновен: 12:47 | 20 април 2024

Фабиюс: Отношението на някои източноевропейски страни към бежанската криза е скандално

Холандия планира да затегне миграционната си политика

По материала работи: Деян Михайлов
Фабиюс: Отношението на някои източноевропейски страни към бежанската криза е скандално

Германия, Франция и Великобритания призоваха за свикване на извънредна среща на вътрешните и правосъдните министри от ЕС по бежанската криза, съобщи AFP. Министрите на Берлин, Париж и Лондон са поискали Люксембургското председателство на съюза да насрочи среща в следващите две седмици, на която да бъдат приети конкретни мерки за справяне с ескалиращата мигрантска вълна. 


Отношението на някои източноевропейски страни към бежанската криза е скандално, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс: „Когато видя определени европейски държави, които не приемат квотите за имигрантите, смятам това за скандално. Най-вече държавите в Източна Европа". Като пример Фабиюс посочи телената ограда, издигната от унгарските власти по границата със Сърбия: „Унгария не зачита общите европейски ценности, затова европейските власти трябва да проведат сериозни, дори строги разговори с унгарците".


Холандия планира да затегне миграционната си политика, съобщава Reuters. От ноември правителството на Марк Рюте ще спре предоставянето на храна и подслон на хората, които не са получили статут на бежанци и престоят им в страната ще бъде ограничен до няколко седмици, след което те ще бъдат връщани в родината си или изпращани към други държави на свои разноски. Страната ще затвори съществуващите досега около 30 регионални бежански лагера, които даваха подслон и храна на всички нуждаещи се и ще останат да функционират само шест национални центъра, които ще обслужват хората със статут на бежанци. Планът предизвика критики както от страна на коалиционния партньор на Руте - лейбъристите, така и от Агенцията на ООН по дискриминацията, според която бежанците трябва безусловно да получават помощ.

 

Коментари

Новини Варна