IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
08:09 | 23 октомври 2014
Обновен: 17:08 | 23 май 2024

Европейският съвет ще обсъжда енергийната сигурност и ебола

България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев

По материала работи: Златина Добрева
Европейският съвет ще обсъжда енергийната сигурност и ебола

Енергийната сигурност на ЕС, въпросите около разпространението на вируса ебола и назначаването на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер са основните теми на започващото днес в Брюксел двудневно заседание на Европейския съвет.
На срещата на европейските държавни и правителствени ръководители България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.
Предвижда се Европейският съвет да утвърди окончателното назначение на ЕК, след като вчера Европейският парламент прие състава на комисията. Екипът на Юнкер ще встъпи в длъжност от 1 ноември.
На заседанието се предвижда обсъждането на въпроси от сферата на енергетиката за периодите до 2020 и до 2030 г. Очаква се участниците да обменят мнения по предложенията за промени в системата за търговия с квоти за парникови газове, за укрепване на използването на енергията от възобновяеми източници на разумни цени, както и за подобряване на енергийната ефективност.
Една от основните цели е постигането на сигурност на енергийните доставки за домакинствата и предприятията в ЕС на достъпни и конкурентни цени, посочва БТА.
Очаква се държавните и правителствените ръководители да препотвърдят като приоритет завършването на единния европейски пазар на енергия до края на настоящата година, както и на свързаността между енергопреносните системи на континента.
Предвижда се да бъдат утвърдени по-нататъшни стъпки за осигуряването на енергийната независимост на ЕС в областта на газа (с развитието на коридора север-юг) и на тока. Една от целите е осигуряването на ЕС на роля на преговарящ при сключването на енергийни договори с обособяването на система за обмен на данни при подписването на междуправителствени споразумения.
Европейският съвет ще приеме решения, насочени против разпространението на вируса ебола. Сред подготвените решения е поемането на обещание към медиците доброволци да получават съответните грижи, включително евакуация от местата на разпространение на заразата, ако прихванат вируса. Отбелязва се, че досега ЕС е осигурил близо половин милиард евро за борба с вируса.

Коментари

Новини Варна