IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:30 | 28 октомври 2014
Обновен: 04:01 | 16 април 2024

И световна война няма да може да спре нарастването на населението на Земята

Населението на Земята ще достигне пика си през 2070 година и ще стигне 9,4 млрд. души.

По материала работи: manager
И световна война няма да може да спре нарастването на населението на Земята

Австралийски изследователи смятат, че нито глобалните катаклизми, нито епидемиите, нито световните войни ще могат да спрат увеличаването на населението на Земята, казва се в статия, публикувана в научното американско списание PNAS.

До такъв извод са стигнали те, след като са анализирали последните данни за растежа на населението на планетата. Според учените през 2100 г. на планетата ще живеят около 10,4 млрд души.

В светлината на това изследователите предлагат по-пестеливо отношение към ресурсите и разработване на нови програми за използването им.

Призракът на пренаселеността на планетата се появи в началото на ХХІ век поради намаляването на хранителните запаси и ускореното влошаване на околната среда. 

Безпокойството от пренаселеността обаче не датира от XXI век. Четири века преди нашата епоха, когато светът е наброявал по-малко от 200 милиона жители, Платон и Аристотел са препоръчвали на държавите да регламентират строго раждаемостта, което означава, че въпросът за пренаселеността е културен, а не статистически проблем. От библейското Плодете се и се множете до днес съществува сблъсък между застъпниците на нарастването на населението и тези на контролираната раждаемост. Първите обявяват пренаселеността за илюзия, а вторите предупреждават за нейните последици.

Дълго време липсваше статистика. Поради това, че дебатът не можеше да се опре на надеждни данни, той беше преди всичко философски, религиозен или политически. И до днес, въпреки количеството данни, с които разполагаме, заинтересованите страни все още в голяма степен следват идеологически и религиозни линии. Въпросът за пренаселеността засяга основни убеждения за живота и неговата ценност. Затова той винаги е разглеждан с такава страст.

Преди четиридесет хиляди години, с 500 000 жители на цялата земя, заплахата за пренаселеност е можела да изглежда далечна. Ловците са имали нужда от жизнено пространство, което да им осигурява необходимия дивеч – на човек се падали средно от 10 до 25 квадратни километра, което сериозно ограничавало размера на групите. Група с повече от 25 до 50 души, която се изхранва предимно с лов и беритба, се излагала на сериозни затруднения, свързани с набавянето на храна. Пренаселеността е понятие с променлива геометрия, тясно свързано с наличните ресурси. Въпреки това популярната представа за него е свързана с хора, притиснати като сардини в едно тясно пространство.

В ХХІ век числеността бързо се превръща в мания. Прогнозите не са розови. Населението на Земята ще достигне пика си през 2070 година и ще стигне 9,4 млрд. души. Тези данни са представени от 550 експерти от Международния институт за приложен системен анализ, Австрия. Прогнозата отчита промените в образованието на населението, а също и остаряването.

Авторите за първи път разчитат бъдещото народонаселение на 195 държави, не само по пол и възраст, но и по нивото на образованието. Според демографите, последният фактор има решаващо значение. При сценарий на бързо повишаване на нивото на образование на световното население, ръстът на жителите на Земята към 2100 година ще стигне 8 млрд. души, след което нарастването ще спре. В обратния случай може се очаква пик от 10 млрд. души.

„Когато жените стават по-образовани, те ще получат повече власт да взима решения, свързани с репродуктивните си способности и да определят броя на децата си – това почти винаги означава по-малко деца”, каза ръководителят на проекта Волханг Луц.

Освен това настоящата тенденция за застаряване на населението, която се наблюдава в Япония и страните от Западна Европа, ще се установи и в други региони на планетата.

Новите проучвания на демографите се различават силно от неотдавнашната прогноза на ООН за 11 млрд. души към 2100 година

Коментари

Новини Варна