IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:04 | 1 ноември 2014
Обновен: 20:57 | 20 април 2024

Бразилия прие соларната енергия

Бразилският енергиен регулатор даде разрешение за подписване на договори за доставка за 20 г.

По материала работи: Златина Добрева
Бразилия прие соларната енергия

Бразилия най-накрая влезе в сектора на слънчевата енергия на 31 октомври, давайки зелена светлина на строежа на 31 парка в опит да диверсифицира източниците на енергия в контекста на енергийната криза, предизвикана от най-голямата суша от 80 г., съобщиха АФП и Ройтерс.
Бразилският енергиен регулатор Aneel даде разрешение за подписване на договори за доставка за 20 г. с компании, които ще инвестират 4,14 млрд. реала /1,33 милиарда евро/ и ще започнат да захранват националната мрежа през 2017 г.
Слънчевите паркове, първите мащабни проекти в Бразилия, ще имат капацитет общо 1048 мегавата.
"Това е сигнал за влизането на слънчевата енергия в Бразилия", каза Маурисио Томаскуим, директор на публичната компания за енергийни изследвания EPE.
Окончателната цена на слънчевата енергия ще бъде около 220 реала /70,84 евро/ за мегаватчас, по-ниска с 18% от първоначалната цена от 262 реала.
"Това е една от най-ниските цени за слънчева енергия в света", каза Маурисио Томаскуим.
Енергията в Бразилия традиционно се осигурява от големите водноелектрически централи. От три години валежите са по-ниски от средното ниво. Водните запаси намаляха и накараха страната да търси нови източници на енергия.
В сектора слънчева енергия в Бразилия работят около 200 компании, около 80% малки и средни предприятия.
Фотоволтаичните клетки се внасят в страната и са много скъпи. До момента има около 1 милион инсталации, от които 66% в домакинствата за подгряване на вода и 17% за затопляне на басейни.
До момента компаниите за производство на вятърна енергия са печелили най-много обществени поръчки с цени на мегаватчас под термалните проекти с въглища или природен газ.
Повечето договори за слънчева енергия бяха спечели от Solatio Energia and Rio Energy.
Според една от двете, Solatio Energia, Бразилия е сред първите десет страни в света - най-големи потребители на енергия. Като географско местоположение е в един от най-атрактивните региони. Страната е сред първите пет по използване на климатични инсталации.
Solatio съществува от 20 г. В Европа има фотоволтаични инсталации в Испания.
Rio Energy е инвестиционна компания, работеща в областта на разработване, строителство и експлоатация на ВЕИ в Бразилия, основана през 2012 г.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна