IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:16 | 7 ноември 2014
Обновен: 01:55 | 17 април 2024

Германците доволни от обединението на държавата

25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, чествана от днес в страната

По материала работи: Златина Добрева
Германците доволни от обединението на държавата

Огромното мнозинство германци са доволни от промените след обединението на ФРГ и ГДР.
Това сочат данни от проучване, поръчано от германската телевизия А Ер Де в навечерието на 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, чествана от днес в страната, предадоха ТАСС и БТА.
13% от участниците заявяват, че са "много доволни" от тези промени - общо казано, от цялостното повишаване на жизненото равнище след обединението на Западна Германия с Източна. "По-скоро доволни" от промените са 64 процента.
Земите, включени в състава на федералната република след падането на Стената, са известни сред германците като "нови". Това са провинциите Мекленбург - Предна Померания, Берлин, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия.
Четвърт век след обединението тези източни региони все още доста изостават от западните на практика по всички икономически и социални показатели, констатира агенцията.
Основен проблем в "новите" земи си остава демографският - младите хора продължават да се преселват в по-благоденстващи региони, а средната възраст на хората, оставащи там, съответно расте. Запазват се съществените разлики в размера на заплатите и пенсиите, които на Изток са с около 20 на сто по-ниски, отколкото на Запад. Освен това в "новите" територии безработните са горе-долу двойно повече.
Мненията по повод перспективите за развитие на бившата ГДР са разделени почти по равно. 38 на сто от анкетираните смятат, че "новите" земи ще изостават от другите и занапред. 43 процента обаче са убедени, че няма големи разлики между между бившите ФРГ и ГДР.
Германските медии съобщиха през май, че за обединяване на двете части от страната и изравняване на жизненото равнище са похарчени 2 трилиона евро. По данни на икономическия институт И Еф О, 60 до 65 на сто от средствата са изразходвани от правителството за социални нужди, главно за вдигане на пенсиите в бившата ГДР.

 

Коментари

Новини Варна