IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
11:53 | 24 ноември 2014
Обновен: 07:23 | 27 март 2024

В четири белгийски провинции започва щафетна стачка

Летището в Брюксел ще бъде засегнато на 8 и на 15 декември

По материала работи: Лиляна Трънкова
В четири белгийски провинции започва щафетна стачка

Четири белгийски провинции - Ено, Люксембург, Лимбург и Антверпен - са обхванати днес от щафетна стачка, която ще продължи четири поредни понеделника, за да завърши с общонационален протест на 15 декември, съобщи БТА.
Стачните действия се предприемат по призива на синдикатите и засягат транспорта, образованието и здравеопазването.
Предвиждаше се работата в засегнатите провинции да спре тази сутрин, но стачниците са започнали протеста си още снощи. Засегнато е движението на много вътрешни и международни влакове, а от аерогарата в Шарльороа, второто по големина пътническо летище в страната, съобщават, че до терминала може да се стигне единствено пеш заради блокада на пътя от протестиращи.
Очаква се летището в Брюксел да бъде засегнато от стачката на 8 и на 15 декември.
По повод поредните синдикални прояви за последните два месеца анализатори отбелязват, че в Белгия се наблюдава срив на социалния диалог, обществото е разделено на категорично подкрепящи и отхвърлящи необходимите за страната промени.
Според наблюдателите Белгия е изправена пред дълбоки промени в своята финансова и обществена система, на пазара на труда и в областта на образованието, за да премине действително в новия век.
Отбелязва се, че новото правителство, встъпило в длъжност през октомври, е решило почти всички открити въпроси
предварително и така е блокирало възможността за преговори с обществото. Затова единствената възможност е всички решения да бъдат отхвърлени изцяло, допълват коментаторите.
Те отбелязват, че планираните от правителството реформи слагат тежестта върху работниците и служителите, като същевременно не се предвижда поемането на част от отговорността от едрия капитал, за който напоследък отново бе доказано, че масово избягва плащането на пълен размер данъци.

 

Коментари

Новини Варна