Безопасни ли са за консумация плодовете и зеленчуците? Скоро, евтино устройство, свързващо се със смартфон, може да предупреждава потребителите за вредните бактерии в храна. Технологията в момента се разработва от университета Амхърст в Масачузетс, пише Монитор.
Учените са проектирали чип, който включва молекула, известна като 3-меркаптофенилборна киселина (3-MBPA), която привлича и се свързва с бактерии.
Чипът се потапя в проба от сок или храна на пюре и след това се изплаква с течност с високо рН, което отмива захарите, мазнините и протеините, които се съдържат в храната, но оставяйки всички бактерии.
След това чипът се поставя в обикновен светлинен микроскоп, който е предназначен за използване със смартфон. След това посредством приложение се преброяват бактериите, които се намират на чипа, като може да открие поне 100 бактериални клетки в 1 милилитър от разтвора.
Резултатите се получават за по-малко от два часа. За разлика от това стандартният метод за култивиране на бактерии от хранителни проби, който отнема два дни. Съществуват и други методи за откриване на бактерии, които са по-бързи от този, но не са толкова точни или надеждни, колкото новия чип.
Учените се надяват, след като технологията бъде пусната в търговската мрежа, че ще се използва не само от готвачи, но и от хуманитарни работници в бедстващи райони, които ще може да проверяват храната и водата за бактерии.
Коментари