IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
15:38 | 1 декември 2014
Обновен: 05:54 | 21 април 2024

Доналд Туск пое председателството на Европейския съвет

"Идвам с ясна цел - Европа да успее"

По материала работи: Лиляна Трънкова
Доналд Туск пое председателството на Европейския съвет

Полякът Доналд Туск (57 г.) пое официално председателството на Европейския съвет - форума на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз. Туск е първият източноевропеец в историята, който заема този пост.
След като се почеса нервно по врата и възкликна "О, Боже мой!", Туск заяви, че в Европа днес историята се повтаря и затова ЕС има нужда от политическо единство. Идвам с ясна цел - Европа да успее, посочи Туск. Нашите врагове не са само евроскептиците, добави той.
ЕС трябва да поддържа съседите си, които споделят неговите ценности, отношенията на ЕС със САЩ са гръбнакът на демократичния свят, посочи новият председател. Той говори на английски - език, който сам твърди, че не владее достатъчно добре, и дори произнесе изречение на развален френски като реверанс към втория официален език в институциите на ЕС.
Поляк застава днес начело на най-важната политическа институция на ЕС, отбеляза в словото си досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той заяви, че институцията преминава в добри ръце, под ръководството на мъдър и истински европеец, с открито сърце и отворено съзнание.
Европейският съвет събира изтока и запада, севера и юга, големи и малки, богати и по-бедни, по-"стари" и по-"нови" държави в ЕС, работи без дискриминация, посочи Ван Ромпой.
Досегашният председател предаде "властта" символично на Туск, като му предостави звънеца, използван за откриването на заседанията и внасяне на ред. В отговор Туск подари на Ван Ромпой къс кехлибар от Полша, символ на късмета.
Мандатът на Туск е две и половина години, до 31 май 2017 година. Председателят на Европейския съвет ръководи заседанията на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел и по протокол е най-висшият представителен пост в Общността на международната сцена.
Ван Ромпой бе председател на Европейския съвет в два поредни мандата и първият постоянен ръководител на институцията след приемането на Договора от Лисабон. С днешната церемония Ван Ромпой, който е бивш премиер на Белгия и също като Туск е част от Европейската народна партия, се оттегля от политиката.
С днешната церемония завършва предаването на властта в трите най-висши институции на ЕС, след като по-рано тази година бе избран новият Европейски парламент и бе назначена новата Европейска комисия.


/БТА/

Коментари

Новини Варна