IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:22 | 13 март 2018
Обновен: 05:19 | 30 април 2024

Опасни играчки, мотори и дрехи заливат ЕС

Над половината негодни стоки са внос от Китай

По материала работи: Юлиян Атанасов
Опасни играчки, мотори и дрехи заливат ЕС

Детска играчка, обявена за опасна в RAPEX заради лесноотварящото се отделение с батерии, които могат да бъдат погълнати от малко дете. Продуктът не отговаря на Директивата за безопасност на играчките и съответния европейски стандарт.Играчките, моторите и дрехите са стоките, за които са подадени най-много сигнали в RAPEX - системата за бързо известяване за опасни стоки, заловени в страните от ЕС. През миналата са подадени над 2000 предупреждения, като 53% от тях (1167 сигнала) са за артикули - внос от Китай. Това става ясно от доклада за работата на RAPEX, публикуван в понеделник на сайта на Еврокомисията.

 

Рисковете са свързани най-вече с малки елементи по дрехите или играчките, които могат да бъдат откъснати или отчупени от децата и погълнати. На второ място е наличието на непозволени химикали в стоките. С голяма честота са сигналите за опасни стоки, които могат да предизвикат електрически удар - лампи, разклонители и др. Много от артикулите, носещи риск за здравето, се продават и на онлайн платформи и е-магазини.

 

Повечето сигнали в RAPEX са за предмети, внесени от страни извън ЕС. Но прави впечатление, че оплакванията за опасни артикули Made in EU растат - те са били 26% от всички стоки миналата година срещу 23% през 2016 година. За миналата година най-много известия са подадени от Германия (16%), следвана от Испания (10%) и Франция (9%). Системата за бързо реагиране при наличието на опасни стоки RAPEX е въведена през 2003 г. и дава информация за опасните и изтеглени стоки от пазара на страните членки. Участват 31 държави - всички от ЕС плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. От Китай пристигат 85% от играчките в ЕС, показват данни на Евростат за 2016 г. България е вносител на над 20 милиона играчки и износител само на 3 милиона през 2016 г. В началото на 2016 г. контролните органи унищожиха 60 000 играчки, предназначени за пакети със зърнени пръчици.

segabg.com

Четете още: Ново нападение във Виена, този път срещу полицай пред австрийския парламент

Коментари

Новини Варна