IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:09 | 4 май 2019
Обновен: 12:03 | 25 април 2024

Над 1000 души са починали от ебола в Демократична република Конго

От СЗО заявиха, че заплахите за сигурността на медиците и на клиниките са се превърнали в основно препятствие за борбата с болестта

По материала работи: Слав Велев
Над 1000 души са починали от ебола в Демократична република Конго

Повече от 1000 души са починали при епидемията от ебола в Демократична република Конго, предаде ДПА.

 

Агенцията се позовава на изявление от министерството на здравеопазването на ДР Конго. Според него починалите от вируса са 1008 души, а регистрираните случаи на заболяване са 1529.

 

Информацията за броя на починалите бе разпространена на фона на опитите на специалистите по здравни грижи да ограничат смъртоносната болест, докато се извършват нападения срещу клиниките и персонала в здравните заведения.

 

От СЗО заявиха, че заплахите за сигурността на медиците и на клиниките са се превърнали в основно препятствие за борбата с еболата. В източната част на ДР Конго има голям брой въоръжени групировки, по-голямата част от които се сражават помежду си за богатите природни ресурси на страната.

 

Няколко лечебни центрове бяха опожарени, а на 19 април медикът Ричард Моузоко бе убит от въоръжени мъже.

 

Властите и неправителствените организации се сблъскват в ДР Конго с местно население, което се отнася с недоверие към здравните работници.

 

Настоящата епидемия от ебола в източната част на ДР Конго е втората най-голяма в историята. Ебола е остро вирусно заболяване, което причинява треска и често води до сериозни вътрешни кръвоизливи и смърт, отбелязва ДПА.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна