IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:36 | 9 февруари 2015
Обновен: 16:52 | 26 април 2024

Космически камион ще снабди МКС с лук, майонеза и горчица

Американски продукти, поръчани от руските космонавти, създадоха проблеми на дипломатите.

По материала работи: manager
Космически камион ще снабди МКС с лук, майонеза и горчица

Около 20 кг пресни плодове и зеленчуци ще получи екипажа на Международната космическа станция с товарния кораб "Прогрес М-26m", който ще излети в орбита на 17 февруари. В допълнение, астронавтите са поръчали майонеза и горчица, съобщава за ИТАР-ТАСС Александър Агуреев, който отговаря за прехраната на екипажа от страна на Института за биомедицински проблеми към  Руската академия на науките.

"Корабът ще закара, както обикновено, стандартните  и допълнителни хранителни дажби, както и набор от пресни плодове и зеленчуци - ябълки, портокали, грейпфрути, лук," - каза той.

Руските членове на екипажа ще получат и американски продукти, които преди време бяха задържани на митницата и предизвикаха редица спорове между двете страни. "Намесиха се и представители на Роскосмос, и американските продукти най-после бяха доставени," - казва Агуреев.

В тази партида не е имало храна за американските и европейските астронавти, сподели директорът програмата за пилотирани космически полети в НАСА в Русия, Шон Фулър. Какви са поръчаните от руските космонавти продукти, Фулър не разкрива.

 

Международната космическа станция е в орбита на 370 км над Земята. Движи се със скорост 7.71 км/сек. Произведена е от „Боинг“, а стойността й се изчислява на 150 млрд. долара.

МКС е многоцелеви космически изследователски комплекс. Това е съвместен международен проект, в който участват 15 държави, сред които Русия, САЩ, Япония, Франция и Германия.

Строителството на станцията започва с първия модул „Заря“, изстрелян на 20 ноември 1998 година. Построеният в Русия с американски пари модул е първият елемент от най-голямото съоръжение в Космоса.

Преговорите за проекта на МКС започват още през 1993 година. До този момент Русия има 25-годишен опит в експлоатацията на орбиталните станции „Салют“ и „Мир“, разполага със собствени пилотирани кораби „Союз“ и космическите товарни кораби „Прогрес“. Освен това руската космонавтика, за разлика от американската, има опит в провежданетонето продължителни пилотируеми полети – до 438 денонощия.

Първата стъпка в проекта е срещата на 15 март 1993 година между тогавашния директор на Росавикосмос Юрий Коптев и главния конструктор на ракетно-космическата корпорация „Енергия“ Юрий Семьонов с директора на НАСА Даниел Голдин. На 2 септември същата година руският премиер Виктор Черномирдин и американският вицепрезидент Албърт Гор подписват съвместно споразумение за сътрудничество в Космоса, предвиждащо създаване и извеждане в орбита на международната станция.

Управлението на полета на МКС се осъществява от два центъра: руски в град Корольов, Московска област и американски – в Хюстън, щата Тексас.

Коментари

Новини Варна