IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:41 | 11 февруари 2015
Обновен: 20:28 | 22 април 2024

Швейцария иска да затегне правилата за имиграция

Решението от референдума в държавата се приема остро от ЕС

По материала работи: Юлиян Атанасов
Швейцария иска да затегне правилата за имиграция


 

Швейцарското правителство представи законопроект за ограничаване на имиграцията, като се позова на проведен през февруари 2014 година референдум, който породи полемика между Берн и Брюксел, предаде Ройтерс, цитирани от dnes.bg.
Припомняме, че преди година швейцарците гласуваха за налагане на квоти върху имиграцията от ЕС, което може да доведе до прекратяване на споразумение, позволяващо свободното движение на хора между страните членки на ЕС и конфедерацията. След допитването правителството разполага със срок от три години, за да приеме съответен закон. Европейската комисия обаче припомни, че всякакви ограничения на свободното движение са в разрез с двустранните спогодби между ЕС и Швейцария.
При предлагането на проекта за ограничаване на имиграцията от ЕС правителството на Швейцария подчерта, че ще се стреми към разговори с Брюксел, за да не бъдат нарушени двустранните договори, в това число и този за свободното движение на хора.
Кабинетът възнамерява да наложи годишни лимити върху броя на чужденците, които ще имат правото да идват в Швейцария, поясни президентът на страната Симонета Сомаруга, без да обаче да даде каквито и да е подробности.
Сомаруга предупреди същевременно, че изпълнението на референдума е като „Квадратура на кръга". Правителството е длъжно по закон да изпълнява решенията на референдумите. С Европейската комисия вече са били проведени първоначални преговори, но позициите са много отдалечени и кабинетът разполага с малко пространство за маневри.
Според проекта работодателите ще бъдат задължени да отдават предимство на швейцарските граждани при наемане на нови работници, се казва още в проекта. Предвиждат се изключения за някои сектори, вакантните места в които се запълват трудно.
Срещу референдума през миналата година се обявиха швейцарските банки, фармацевтичните компании и други икономически отрасли, които разчитат много на квалифицирани чужди работници от Европейския съюз. Всяка година в Швейцария се установяват 80 000 души, повечето от които от страни от ЕС, припомня Ройтерс. Повечето от имигрантите от ЕС идват от Германия и Италия. През последните десет години те получиха зелена светлина да работят без специално разрешение въз основа на споразумения, обхващащи различни области, включително защитата на границите, свободното движение на хора и академичните изследвания.

 

Коментари

Новини Варна