IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
17:59 | 26 октомври 2019
Обновен: 20:35 | 22 април 2024

Пендаровски иска среща на върха в Скопие за Западните Балкани

На 18 октомври 2019 г. на заседание на Европейския съвет бе отложено определянето на дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС

По материала работи: Борис Проданов
Пендаровски иска среща на върха в Скопие за Западните Балкани

Северна Македония и Албания нямат алтернатива освен членство в ЕС. Сигурността на Западните Балкани значи и сигурност на Европа.

 

Това заявиха  президентите на двете държави - Стево Пендаровски и Илир Мета на пресконференция в Тирана, съобщи македонската агенция МИА.

 

По информация на БНТ на тази среща Северномакедонският президент предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде Северна Македония. 
Стево Пендаровски е информирал албанския си колега Илир Мета за срещата на ръководството в Скопие. Северна Македония има консенсус да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

 

Двамата държавни глави се договориха да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма, а лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

 

Отношенията между Скопие и Тирана македонският президент определи като отлични, а сътрудничеството - като интензивно и ползотворно.

 

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката. 

 

На 18 октомври 2019 г. на заседание на Европейския съвет бе отложено определянето на дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

 

Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство. 

Коментари

Новини Варна