IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
17:06 | 24 май 2020
Обновен: 15:13 | 27 март 2024

В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19

За първи път говори директорката на Института по вирусология

По материала работи: Слав Велев
В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19

След месеци на спекулации относно това, дали Институтът по вирусология в Ухан е бил първоизточникът на COVID-19, най-накрая проговори неговият директор - Уанг Яни. По думите й, в лабораторията имало три живи щама на коронавирус, но нито един от тях не съвпада с този, който уби милиони по цял свят. Най-близкият от тези три щама съвпадал на 79,8% с този, който се разпространява по света.

 

"Нашият институт получи първата проба от вируса, причиняващ плевмония, на 30 декемви. Не се мила нито повече знания, нито сме изследвали или съхранявали вируса. Всъщност, подобно на останалата част от света, не знаехме, че съществува. Как от нашата лаборатория може да бъде изпуснато нещо, което не знаем, че съществува?", казва Уанг Янг в ексклузивно интервю за телевизия CGTN. За нея, думите на Доналд Тръмп и други световни лидери, които намекват, че COVID-19, са "пълна измислица".

 

Янг обяснява, че учените в лабораторията са опитали да намерят вирусът, който е пречинил епидемията от SARS. Те започват това свое изследване през 2004 година. Всъщност, те почти успяват и откриват щам в прилепите, който прилича на SARS на 96%.

 

Преди време обаче сп. Nature публикува статия, в която се твърди, че е открит вирус и прилепите, който съвпада на 96,2% с SARS-CoV-2. Тъй като това число е голямо, много хора се питат дали той не е започнал пандемията по света.

 

"Този вирус се нарича RaTG-13. Ако го погледнем с очите на обикновени хора, а не професионалисти, 96% е голямо съвпадение, да. Но коронавирусите са едни от РНК вирусите, които притежават най-много геноми. SARS-CoV-2 има 30 хил. основи. Разликата от 3,8% означава, че има разлика от около 1800 нуклеоидни позиции. В природата, ще отнеме дълго време преди вирусът да мутира и да се превърне в SARS-CoV-2. Вероятността е малка", обяснява Янг.

 

Тя допълва, че институтът само е получил проба от RaTG-13, но не съхранява жив щам от вирусът, подобен на COVID-19, в лабораторията си.

 

"SARS-CoV-2 прилича само на 80% на вируса на SARS. Това е очевидна разлика. По време на изследванията си, нашите учени не са обръщари внимание на вируси, чиито геном е далеч от този на SARS. За това не сме изолирали и щама RaTG-13, тъй като той съвпада само на 79% с него.

 

Още новини свързани с разпространението на пандемията може да намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна