IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:00 | 29 януари 2021
Обновен: 19:56 | 14 април 2024

А Бил Гейтс предупреди света: Следващата пандемия няма да е игра, а война

Светът трябва да похарчи милиарди долари, за да спести трилиони и да спаси живота на милиони хора

По материала работи: Слав Велев
А Бил Гейтс предупреди света: Следващата пандемия няма да е игра, а война

В традиционното си годишно писмено послание мултимилиардерът Бил Гейтс предупреди, че светът трябва да се готви за следващата пандемия, както би се готвил за война, съобщи БНР.

"Светът трябва да похарчи милиарди долари, за да спести трилиони и да спаси живота на милиони хора", пише Гейтс, като посочва, че щетите и загубите от Covid-19 се изчисляват на около 28 трилиона долара.

Бил Гейтс съветва да се инвестира в диагностични и ваксинационни технологии и в глобална система за ранно предупреждение, както и за създаване на спецчасти от 3000 противопандемични пожарникари.

И докато броят на заразените с коронавируса хора по света надхвърли 100 милиона, в китайския град Ухан приключи 14-дневната карантина на международния екип експерти от Световната здравна организация (СЗО) и той започна работа по установяване на произхода на коронавируса.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че непременно трябва да се стигне до истината и че е жалко, че продължава дезинформацията от някои източници в Китай.

Пекин отвърна с призив към Вашингтон да не политизира разследването.

"Надяваме се, че САЩ ще могат да работят с Китай, ще подходят отговорно, ще уважават фактите и научните данни, както и усърдната работа на международния екип от СЗО. Така учените ще могат да работят за определянето на произхода на Covid-19, свободни от политическа намеса", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Междувременно "Пфайзер" и "Бионтех" обявиха междинни резултати от изследвания за ефективността на тяхната ваксина срещу мутации на коронавируса, според които тя осигурява достатъчна защита от британския и от южноафриканския щам. Заключението засега е, че не се налага модифициране на ваксината, което би отнело няколко седмици.

Подобни резултати по-рано тази седмица обяви и американската компания "Модерна".

А унгарското правителство напредва с плановете си да диверсифицира доставките на ваксини срещу Covid-19. След месец - в края на февруари, в страната се очакват 300 000 дози от руската "Спутник V", съобщи говорителят на премиера Виктор Орбан - Гергели Дюляш.

Руската ваксина не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но в Унгария ще е законна с разрешително за спешна употреба.

Дюляш посочи, че Будапеща ще търси и други варианти за увеличаване на броя на ваксините - с подобни разрешителни за който и да било продукт, независимо дали е одобрен от Евросъюза - стига поне 1 милион дози от него да са били вече използвани по света.

Коментари

Новини Варна