IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:45 | 14 февруари 2021
Обновен: 04:40 | 23 април 2024

Вучич лично достави на Северна Македония ваксини срещу COVID-19

Това е акт на голяма солидарност, приятелство и първа помощ от братския сръбски народ, заяви Заев

По материала работи: Слав Велев
Вучич лично достави на Северна Македония ваксини срещу COVID-19

Първата пратка ваксини "Пфайзер", дарение от Сърбия за Северна Македония, пристигна днес на граничния пункт Табановце, съобщиха македонските медии, предаде "Труд".

Първите 4800 от планираните 8000 ваксини срещу COVID-19 бяха предадени на премиера Зоран Заев лично от сръбския президент Александър Вучич.

Доставката на ваксини от Сърбия трябваше да се случи преди няколко дни, но беше отложена поради технически причини, поради хармонизирането на техническата документация.

Става въпрос за общо 8000 ваксини на "Пфайзер", които Сърбия дава на РС Македония. В допълнение към тази пратка от Китай се очаква да бъдат доставени 200 000 дози ваксини, за които в понеделник е подписано споразумение.

До вчера над 40 000 граждани на Северна Македония изразиха интерес към ваксинирането чрез онлайн приложението. Министерството на здравеопазването вчера информира, че 12 652 души са се регистрирали за ваксинация чрез личните лекари.

Според плана на компетентните институции в първата група за ваксинация са здравните работници и хората над 70 години.

Премиерът Зоран Заев оцени получаването на ваксини от Сърбия като “акт на голяма солидарност, приятелство и първа помощ от братския сръбски народ към македонския народ”. “Инициативата е на президента Вучич, с когото поддържаме редовна комуникация и искам да благодаря на него и на премиера Бърнабич и на всички хора, които са работили през всички тези дни”, каза Заев.

Това, добави той, е първата пратка, а тези дни ще пристигнат и останалите ваксини. “Много е важно, че първите ваксини у нас дойдоха тъкмо от братска и приятелска Сърбия и те ще обхващат всички здравни специалисти – лекари, медицински сестри и всички, които работят в covid-центрове в цялата страна”, каза премиерът.

 

 

Коментари

Новини Варна