IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:24 | 17 април 2015
Обновен: 04:41 | 23 април 2024

Германия почита жертвите от 4U 9525

Възпоменателна служба се провежда в катедралата в Кьолн в памет на 150-те загинали в Алпите

По материала работи: Златина Добрева
Германия почита жертвите от 4U 9525


Национална възпоменателна служба за жертвите на самолетната катастрофа в Алпите се провежда в прочутата катедрала на германския град Кьолн, предаде ДПА.

На службата присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, високопоставени чуждестранни представители, религиозни лидери и роднини на 150-те души, загинали при разбиването на самолета на авиокомпания "Джърмануингс" във френските Алпи миналия месец.

По приблизителни оценки за възпоменанието са се събрали около 1400 гости, предаде АП.

Стъпалата към олтара на катедралата бяха покрити със 150 запалени свещи - по една за всяка от жертвите, включително втория пилот Андреас Лубиц, който според следователите умишлено е разбил самолета.

Архиепископът на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки заяви по-рано, че трябва "да оставим на Всевишния" да съди действията на Лубиц. "На нас не ни е дадено да съдим", каза той.

Архиепископът отбеляза, че разбира гнева на роднините на жертвите. "Ние обаче, не можем да правим разлика между престъпници и жертви, а трябва да се молим за всички, които са се намирали в самолета", подчерта той.

Повечето загинали при катастрофата във Франция бяха германци и испанци. Сред присъстващите на предаваната по германската телевизия служба имаше министри от Испания и Франция.

Авиокомпания "Луфтханза", чийто филиал е "Джърмануингс", изрази съчувствие към близките на загиналите.

Знамената в цяла Германия ще бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите, пишат БТА и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна