IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
19:52 | 17 април 2015
Обновен: 11:05 | 18 април 2024

160 души умират всеки ден от бяс

За година цифрата на загиналите от болестта, предавана чрез кучета, е 59 000

По материала работи: Юлиян Атанасов
160 души умират всеки ден от бяс


Средно по 160 души всеки ден умират от лечимата болест бяс.
За година цифрата на загиналите от болестта, предавана чрез кучета, е 59 000, като най-лошо засегнати са най-бедните региони на света, показва доклад на неправителствения Международен алианс за контрол на бяс, съобщи Би Би Си, цитирани от БГНЕС.
Според доклада също така ваксините против болестта трябва да бъдат по-достъпни и по-широко разпространени в тези зони.
Болестта може да се предава от всякакви животни, но домашните кучета причиняват повече от 99% от всички смъртни случаи на хора от бяс.
Наблюдава се разлика между развитите страни и тези, които се развиват. Докато първите почти напълно са премахнали болестта от своите домашни кучета, то при втория вид държави той все още е разпространен и често контролът и превенцията са недостатъчни.
Най-много смъртни случаи има в Азия (60%) и Африка (36%). Най-голям брой загинали има в Индия, където техният процент достига 35%.
Според проучването бясът струва на света 8,6 млрд. долара като в тази сума влизат и цената на ваксините против болестта.
 

Коментари

Новини Варна