IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
12:15 | 27 февруари 2021
Обновен: 17:23 | 25 март 2024

Има българи на поразения в Оманския залив кораб

Причината за експлозията не е ясна

По материала работи: Слав Велев
Има българи на поразения в Оманския залив кораб

8 или 10 български моряци се намират на кораба под флага на Бахамски острови, MV HELIOS RAY, който бе поразен от експлозия в Оманския залив в четвъртък, предаде Maritime.bg. Те не са пострадали при инцидента.

Причината за експлозията не е ясна.

„Разследванията продължават. Корабът и екипажът са в безопасност “, се казва в консултативното известие на UKMTO, като се препоръчва на корабите в района да бъдат внимателни, съобщиха от британската морска търговска операция (UKMTO) и фирма за морска сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от gcaptain.com.

Инцидентът е станал в 2040 GMT, се казва, но не се посочват подробности за възможна причина.

Фирмата за морска сигурност Dryad Global заяви, че MV HELIOS RAY е превозвач на превозни средства, собственост на Helios Ray Ltd, израелска фирма, регистрирана на остров Ман. Корабът беше на път за Сингапур от Дамам в Саудитска Арабия.

Говорител на израелското министерство на транспорта заяви, че няма информация за нападение на израелски кораб в Персийския залив.

На остров Ман е регистрирана компания с името Helios Ray Ltd. Корабът се управлява от Stamco Ship Management, показват данните за проследяване на кораби Refinitiv. От Stamco Ship Management отказаха коментар, когато се свързаха по телефона от Ройтерс.

"Въпреки че подробностите относно инцидента остават неясни, остава реалистична възможност събитието да е резултат от асиметрична активност на иранските военни", каза Дриад в доклад за инцидента.

Данните от Refinitiv показват, че корабът е задал Дубай като текуща дестинация.

Базираният в Бахрейн ВМС на САЩ Пети флот заяви, че е наясно с инцидента и наблюдава ситуацията.

Напрежението се повиши в региона на Персийския залив, след като САЩ възстановиха санкциите срещу Иран през 2018 г., след като тогавашният президент Доналд Тръмп оттегли Вашингтон от ядрената сделка на Техеран от 2015 г. с големи сили.

Вашингтон обвини Иран за редица атаки срещу корабоплаването в стратегически води на Персийския залив, включително четири кораба, включително два саудитски танкера, през май 2019 г. Иран се дистанцира от тези атаки.

В началото на януари Иранската революционна гвардия залови танкер под флага на Южна Корея във водите на Персийския залив и задържа екипажа си на фона на напрежението между Техеран и съюзника на САЩ Сеул заради ирански средства, замразени в южнокорейските банки поради американски санкции.

През 2018 г. 21 милиона барела на ден нефт са преминали през Ормузския пролив в Персийския залив, което се равнява на около 21% от глобалното търсене на петролни течности по това време, според Американската администрация за енергийна информация.

(Доклад от Лиза Барингтън; Допълнителен доклад от Дан Уилиамс в Йерусалим Редакция от Марк Хайнрих, Уилям Маклин)

 

Коментари

Новини Варна