IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:17 | 18 април 2015
Обновен: 06:19 | 26 април 2024

Задава ли се петролен шок?

ОПЕК е напът да използва дори и резервите си в производствения капацитет

По материала работи: Златина Добрева
Задава ли се петролен шок?

За да върнат позицииите си на пазара, най-големите производители на петрол в света се готвят за ответен удар. Саудитска Арабия и останалите страни от картела ОПЕК са напът да използват дори и резервите си в производствения капацитет, посочва BusinessInsider.com, цитиран от dnes.bg.

И според експерти това може да доведе до рязко покачване на цената.

През март Саудитска Арабия е произвеждала по 10.3 милиона барела на ден, което е с 658 000 повече на дневна база в сравнение с предходния месец. Това е и най-високото ниво на продукция за световния лидер в последните 3 десетилетия.

В същото време Ирак бележи увеличение с 556 000 барела на ден, а Либия постепенно успява да възстанови производството си и вече стигна до 183 000 барела дневно.

Общото производство на страните от ОПЕК е 31.5 милиона барела на ден, което е далеч над определената квота от 30 милиона.

Това покачване се случва в момент, когато пазарите продължават да се нагласят спрямо изключително ниските цени на петрола в последните месеци. Има предположения, че действията на ОПЕК са продиктувани от главната цел да се запази делът на енергийния пазар, независимо от цената.

Свръхпроизводството ще задържи цената на ниски нива, което може да се окаже непосилно за търговците на алтернативни горива, и в частност шистовия газ. Съединените щати, които са основният играч на шистовия пазар, вече обявяват спад в продукцията и сериозни загуби.

Настоящият ход на Саудитска Арабия може да гарантира, че светът е добре “зареден” с петрол. Но ако производството се задържи на тези нива, то определено може да се счита, че глобалният резерв се свива неимоверно бързо.

Факт е, че арабското кралство дълги години е хегемон в петролния бизнес и може да си позволи да намалява или увеличава производството в зависимост от пазарния си интерес. Но това не може да продължава безкрайно дълго.

Петролният резерв на ОПЕК до голяма степен е забулен в тайна. При все това може да се предположи, че рекордното в последните 30 години производство от страна на Саудитска Арабия “яде” от този резерв. Освен това традиционно кралството има по-висока консумация на гориво през летните месеци, което ще доведе до допълнително намаляване на резерва.

Така може да се окаже, че не в много далечното бъдеще ще настъпи ситуация, в която да се стигне до рязка стагнация и драстично намаляване на производството.

А светът вече привикна на ниските цени на крайния продукт и вдигна консумацията си значително. През второто тримесечие на годината се очаква консумация от 92.66 милиона барела на ден, а в последното ще са необходими 94.67 милиона.

Това поставя пазара в интересна ситуация. Ако се стигне до военен конфликт във винаги взривоопасния Близък изток или се случи друго събитие (опасно намаляване на световния резерв заради свръхпроизводство), което да наруши нормалното функциониране на пазара, то контролирането на цената може много бързо да се окаже непосилна задача.

Възстановяването на потенциала на алтернативните източници няма как да се случи толкова бързо, че да компенсира подобно развитие. Тогава резкият скок в цената на петрола ще се окаже неизбежен.

Коментари

Новини Варна