IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:10 | 23 март 2021
Обновен: 21:36 | 7 май 2024

Днес е Световният ден на метеорологията

Мотото за 2021 година е "Океанът, нашият климат и времето"

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден на метеорологията

На 23 март от 1961 г. се отбелязва Световният ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО).

Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията. Всяка година на 23 март по инициативата на СМО и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията /World Meteorological Day/. 

Първите системни метеорологични наблюдения на днешната територия на България започват през 1860 г., когато в австрийското консулство в Русчук е инсталирана първата метеорологична станция. През 1870 г. там започват да се извършват и хидрологични наблюдения на река Дунав. 

В качеството си на Национална хидрометеорологична служба на Република България, НИМХ осъществява своята научноизследователска, научно-приложна и оперативна дейност в съответствие с програмите, препоръките и решенията на Световната метеорологична организация (СМО), която координира дейността на 192 национални метеорологични и хидрометеорологични служби.

 

Океанът е основен двигател на икономиката, тъй като 90% от световната търговия се развива чрез него. Покривайки около 70% от повърхността на Земята, той е и основен двигател на времето и климата.

Осъзнавайки това, Националните метеорологични и хидрологични служби и изследователите извършват мониторинг на океана, наблюдават как той се променя и моделират неговото влияние на атмосферата. А нарастващото въздействие на изменението на климата прави наблюденията, изследванията и услугите в океана все по-необходими и критични от всякога

Как океанът оформя времето и климата?

Здравата връзка на океана с атмосферата прави разбирането на поведението му жизненоважно за прогнозиране на метеорологичните и климатични условия. Над 90% от топлината, уловена на Земята от въглеродните емисии на човека, се съхраняват в океана. От тях само 2.3% затоплят атмосферата, а останалата част топи снега и леда и затоплят земята. В резултат на това атмосферата ще се затопля по-бързо, ако нямаше океани.

Синоптиците комбинират наблюденията за океанските и атмосферни  променливи (атмосферно налягане, вятър, вълни, температура на въздуха и водата, валежи и др.), използват знанията си за това как взаимодействат помежду си океанът и атмосферата, и развиват непрекъснато цифровите модели за прогнозиране на времето и климата. Тази година Световният метеорологичен ден бележи началото на десетилетието на океанската наука за устойчиво развитие (2021-2030) на ООН. Целта е СМО, като специализирана агенция към ООН да подкрепи разбирането за неразривната връзка между океана, климата и времето.

2020-та година се определя като втората най-топла година след 2016-та от началото на 21-ви век, като повишението на температурата е с близо +1°С спрямо средната за целия изминал 20-ти век. 

През 2020 г. атмосферните процеси над Източна България бяха с много голяма динамика и това обуслови голямата променливост на времето и в климатично отношение. Преобладаваха положителните отклонения в средните месечни температури, като най-високи стойности, до +4.0°÷4.5°С бяха отчетени през февруари, септември и октомври. С нормални стойности и незначителни отклонения се характеризираха месеците април, май и ноември. По отношение на валежа, който като елемент зависещ доста силно от орографията, отклоненията като цяло се определят като отрицателни. Регистрирани бяха и големи положителни суми (до +200% от нормата), но само на изолирани места, след краткотрайни и интензивни извалявания през топлите месеци.

Коментари

Новини Варна