IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:10 | 31 март 2021
Обновен: 21:37 | 24 март 2024

СЗО така и не разбра изпуснат ли е COVID-19 от лаборатория

Tедрос Аданом Гебрейесус поиска ново разследване

По материала работи: Слав Велев
СЗО така и не разбра изпуснат ли е COVID-19 от лаборатория

Световната здравна организация така и не разбра дали бичът на 21 век - COVID-19 е бил изпуснат от лаборатория въпреки разследването си в китайския мегаполис Ухан.

Ръководителят на Световната здравна организация поиска ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Тедрос Аданом Гебрейесус освен това разкритикува липсата на достъп до необработени данни за международните експерти по време на тяхното разследване в Китай за произхода на пандемията.

Експертите проведоха разследването си през януари и февруари. Те казаха след това, че хипотезата за изпускане на вируса от лаборатория, е най-малко вероятната. Но днес Гебрейесус каза, че се налага този въпрос да се разследва допълнително, вероятно посредством нови мисии на специализирани експерти, които той е готов да изпрати. Тези изявления шефът на СЗО направи на брифинг за страните членки на организацията по повод официалното публикуване днес на доклада от мисията на експертите в Китай. По-късно днес ще има и пресконференция на някои от тези експерти, които през януари посетиха Китай и мегаполиса Ухан, където преди повече от година беше официално регистриран първият случай на зараза с новия коронавирус.

На брифинга днес Гебрейесус посочи, че някои от международните експерти са му казали, че са имали трудности в достъпа до необработени данни по време на посещението си в Китай. Това е рядка публична критика от шефа на СЗО към Пекин във връзка разследването за произхода на пандемията, което беше съвместно между Китай и световната организация.

"Надявам се, че нови изследвания, при които ще има сътрудничество, ще се базират на по-голямо и бързо споделяне на данни", каза Гебрейесус.

На брифинга ръководителят на екипа от международни експерти Петер Бен Ембарек обаче омаловажи въпроса със споделянето на данни. Той каза, че в Китай, както и на други места някои данни не могат да бъдат споделяни заради спазване на неприкосновеността на личен живот.

Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби. Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.

 

Коментари

Новини Варна