IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
10:50 | 6 май 2021
Обновен: 02:57 | 26 март 2024

€600 бона компенсация от "Пфайзер" за ленив чичка, станал секс машина

Италианец осъди компанията, лекарство му причинило сексуална зависимост

По материала работи: Слав Велев
€600 бона компенсация от "Пфайзер" за ленив чичка, станал секс машина

60-годишен италианец осъди фармацевтичната компания „Пфайзер” да му плати щети за 600 000 евро заради нежелани ефекти, предизвикани от лекарство за Паркинсонова болест. Според в.”Стампа” приеманото от мъжа лекарство предизвикало у него пристрастеност по секса и хазарта, предаде "24часа". Тези странични ефекти не били вписани в листа с лекарствени указания и пациентът, болен от Паркинсон, не знаел за тези евентуални последствия.

До 40-годишна възраст въпросният италианец не бил пробвал късмета си дори с обикновен лотариен билет. Родителите му имали магазин, в който се продавали, освен другите неща, и лотарийни билети, така че той виждал много добре какво представляват хората, пристрастени по лотариите и хазарта, които инвестирали всичките си пари в тях. През 1999 г. обаче на въпросния жител на Апенините била диагностицирана Паркинсонова болест. Затова от 2001 до 2005 г. по лекарско предписание започнал да взема лекарството на „Пфайзер” за заболяването.

За кратко време обаче животът му бил разбит. „Първите симптоми на страничните ефекти се появиха няколко месеца, след като започнах терапията. Започнах да ям много повече и станах хиперсексуален”, разказва италианецът. Той се пристрастил изведнъж и към хазартните игри онлайн и към залаганията. За пет години си набавил 1802 кредитни карти, за да залага онлайн, започнал да прави и непрекъснати банкови преводи. Отмъкнал и 100 000 евро от фирмата, за която работел, за да залага. Над 280 000 евро оставил на лотарийна игра онлайн. „Забравях да работя в офиса, защото се увличах в хазартните игри, играех и нощем, докато жена ми спеше. Превърнах се в лъжец, направо полудях”, разказва мъжът.

По онова време в указанието, придружаващо лекарството за Паркинсонова болест, не били вписани въпросните странични ефекти. Те били добавени едва през 2007 г. Затова и според адвоката Ренато Амброзио клиентът му не бил информиран правилно за тях, въпреки че лекарството било добро от гледна точка на лекуването на основното заболяване. През 2020 г. съдът в Милано, а неотдавна и Апелативният съд, осъдиха „Пфайзер” да плати над 600 000 евро за нанесените щети на италианския мъж. „Всяка компания трябва да покаже, че съблюдава строго извършването на всички експерименти и протоколи, предвидени от закона, преди производството и пускането в продажба на лекарството. Трябва да покаже, че е предоставила необходимата информация за възможните нежелани странични ефекти и да ги добави по-късно, ако е необходимо”, пишат съдиите в присъдата

Коментари

Новини Варна