IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:45 | 6 май 2021
Обновен: 06:55 | 24 април 2024

Започва нова космическа ера: SpaceX приземи успешно ракетата си SN15 (ВИДЕО)

Случайно или не на тази дата преди 60 години е бил първият полет на американеца Алън Шепърд в Космоса

По материала работи: Слав Велев
Започва нова космическа ера: SpaceX приземи успешно ракетата си SN15 (ВИДЕО)

Кадър: YouTube

SpaceX отбеляза своята 19-та годишнина, като успешно приземи ракетата си със сериен номер 15 (SN15), изстреляна от Starbase в Тексас. С приземяването на ракетата, завършва петия полетен тест на прототипа на висока височина. Задвижвана от три двигателя Raptor, ракетата е прелетяла около 10 километра над брега на залива в Тексас с  актуализирана архитектура на горивото и нов дизайн на двигателя.

Ракетата се е приземила успешно върху бетонна подложка, отбелязвайки втори път, когато Starship не е експлодирал при удар и първия път, когато прототипът беше успешно изстрелян и след това кацна. Договорът е за 2,9 милиарда долара.Припомняме, че НАСА избра компанията на Илън Мъск SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г. SpaceX  трябва да създаде първия луноход на частна компания и да изпрати двама американски астронавти на Луната.

Договорът е за 2,9 милиарда долара и е част от програмата на НАСА, която има за цел да върне астронавтите на Луната до 2024 г. като трамплин за първата мисия на хората до Марс. SpaceX се конкурира с Blue Origin, частната космическа компания на основателя на Amazon Джеф Безос. Корабът Starship на SpaceX, проектиран да кацне на Луната, ще включва просторна кабина и два шлюза за излизане на повърхността на Луната, отбелязват от НАСА.Целта е в крайна сметка да се разработят системи за кацане и за космическо пътуване до Луната и Марс, които могат да се използват многократно.

Случайно или не на тази дата преди 60 години (05.05) е бил и първият полет на американеца Алън Шепърд в Космоса и втория след Юри Гагарин.

 

 

Коментари

Новини Варна