IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:15 | 6 юни 2021
Обновен: 14:45 | 26 април 2024

Заев отиде при Ердоган: Взе ваксини и обяви интензивна програма за срещи с българските власти

Премиерът на Северна Македония поиска повече турски инвестиции

По материала работи: Слав Велев
Заев отиде при Ердоган: Взе ваксини и обяви интензивна програма за срещи с българските власти

Снимка: Фейсбук/Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган по време на еднодневното си работно посещение в Турция, съобщава телевизия “Телма“, предаде "Труд".

На работна вечеря в Истанбул, на която присъстваха здравният министър Венко Филипче, премиерът Заев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са  били обсъдени приятелските отношения между двете страни, изпълнени с „динамично сътрудничество в няколко области“.

По време на срещата Заев е подчертал изключително доброто икономическо сътрудничество между двете страни и подчертания интерес на турските компании да инвестират в Северна Македония и да задълбочат бизнеса и търговските връзки.

Икономическото и търговско сътрудничество са жизненоважни, каза Заев по време на работна вечеря, добавяйки, че се очаква по-интензивен процес в това отношение с изготвянето на ново споразумение за свободна търговия, целящо да отвори повече врати за турските инвеститори.

Заев и Ердоган са се съгласили, че Северна Македония и Турция, като съюзници в НАТО, споделят едни и същи ценности по отношение на мира и стабилността в региона, чрез добросъседски отношения и регионално сътрудничество, както и в борбата с тероризма, в съответствие с вътрешното законодателство на двете страни и с международното право.

Президентът Ердоган каза, че в сърцата на гражданите на Турция Северна Македония има специално място като страни, с които имат отлични отношения и дълбоки исторически връзки.

Ердоган подчерта, че въпреки пандемията, двете страни са имали отлична търговия през 2020 г. и че той ще продължи да мотивира турските компании да инвестират още повече в Северна Македония.

На срещата в Истанбул е било подчертано, че Турция ще продължи да помага на Северна Македония в борбата срещу пандемията, с желание да задълбочи сътрудничеството в областта на здравеопазването.

Заев е изразил надежда, че Ердоган скоро ще посети Северна Македония, като продължение на взаимните посещения на най-високо политическо ниво и като видим принос за напредъка на отношенията.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви днес интензивна програма за срещи с българските власти с цел постигане на решение на спора с България преди юнската среща на върха в Европейския съюз, предаде агенция МИА.

Заев изрази оптимизъм, че на тази среща може да бъде дадена зелена светлина за първата междуправителствена конференция на Република Северна Македония с ЕС.

Той каза пред журналисти в Кавадарци, че до 22 юни ще има редица срещи, като спомена среща на високо равнище в Анталия на 17 юни, а като възможност за разговори с български представители посочи и срещата на върха на НАТО на 14 юни в Брюксел.

Премиерът добави, че интензивните срещи и приближаването до решение може да бъдат от помощ за "това силно ДА" за първата междуправителствена конференция, което се очаква на 22 юни.

"Предстои ни важен период, вярвам, че можем да използваме максимално всички възможни срещи, за да постигнем евентуален успех", подчерта Заев, цитиран от БТА.
 

Коментари

Новини Варна