IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
11:30 | 27 юни 2021
Обновен: 05:36 | 23 април 2024

Пендаровски: България използва маркетингови трикове

Президентът на РСМ съветва Заев да чака редовно правителство в България

По материала работи: Слав Велев
Пендаровски: България използва маркетингови трикове

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прeпоръча на правителството в Скопие на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент.

В интервю за телевизия "Сител" Пендаровски коментира, че България използва маркетингови трикове.

Той определи писмото на българското министерство на външните работи от 25 юни като обикновен маркетингов трик. "Става въпрос за маркетингов трик, защото това е отговор на нашето предложение за браншово сътрудничество и план за действие. Писмото пристигна в Скопие два дни след заседанието на Европейския съвет. Тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори /за членство в ЕС, бел.ред./още миналата година. Това е опит за изопачаване на реалната ситуация. Става въпрос за грешна и лъжлива информация с определени политически цели. Предполагам, че това се прави, защото българите са в предизборна кампания", каза Пендаровски.

Той на няколко пъти повтори, че по време на преговорите на македонската делегация в София на 17 юни, които са продължили до полунощ, българската страна "непрекъснато повтаряла тезата си за македонската нация и език от 1944 г."

"Нашата делегация е отказвала категорично да преговоря по тези две точки. Българите са казали, че ако няма съгласие по този въпрос няма да има зелена светлина за ЕС", заяви още Пендаровски. Според него, "ако е бил намерен компромис по тези два въпроса, за езика и нацията, отново нямало да има зелена светлина, защото в България нямало функциониращи институции".

"Нямат парламент. Единственото нещо, което функционира е президентът", каза Пендаровски.

Според него македонският премиер "не е разпродавал държавната идентичност в София". "Мога да кажа това, което научих лично от министър-председателя. Няма такова нещо нито писмено, нито вербално", каза още президентът на Северна Македония.

Той призова правителството в Скопие да не прави никакви усилия за разрешаване на спора с България в близко време. "Моята препоръка към правителството е в близко време да работи само за браншовото партньорство. Въобще да не се опитва да направи пробив по тези въпроси, както сега така и в следващия период, ако те не направят кабинет. Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София", подчерта Пендаровски и добави:

"Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти".
 

Коментари

Анонимен ( преди 2 години )
Тия македонски политици са българи с аутизъм.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна