IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
15:15 | 1 юли 2021
Обновен: 15:24 | 11 май 2024

Си Цзинпин предупреди враговете на Китай да внимават

Най-многолюдната страна в света отбелязва 100 г. от основаването на компартията

По материала работи: Слав Велев
Си Цзинпин предупреди враговете на Китай да внимават

Снимка: Getty images

Китай няма да позволи намесата на чужди сили в страната и всеки, който се реши на подобна стъпка, ''ще се сблъска със стоманена стена, изкована от 1,4 милиарда души'', каза президентът на Китай Си Цзинпин по повод стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия, предаде в. ''Гардиън', цитиран от "Сега"'.

В реч пред 70 хил. души на площад ''Тянанмън'' в Пекин президентът похвали управляващата партия, че е извадила Китай от бедност и унижение, и обеща да разшири китайската армия и влияние.

''Няма да приемем проповеди от онези, които смятат, че имат право да ни изнасят лекции'', каза той. ''Никога не сме тормозили, потискали или подчинявали хората на която и да е друга държава и никога няма да го направим. По същия начин ние никога няма да позволим на никого да тормози, потиска или подчинява Китай, каза президентът.

В речта си Си каза, че силната държава трябва да има силна армия, която да гарантира сигурността на нацията, а Народната освободителна армия е постигнала ''незаличими постижения'' в защитата на страната и запазване на националното достойнство, суверенитет и интереси, не само в Китай, но и в региона "и извън него". Партията трябва да запази ''абсолютно лидерство'' над военните, които трябва да се развият и издигнат ''до стандарти от световна класа'', каза той.

Честването на стогодишнината от създаването на Китайската комунистическа партия започна с десетки военни хеликоптери, включително стелт изтребители J-20, а 56 оръдия - представляващи 56-те етнически групи в Китай - направиха 100 изстрела.

Коментари

Новини Варна