IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:45 | 21 август 2021
Обновен: 06:08 | 20 април 2024

"Ваксинационен маниак": Бразилец се убоде с пет различни ваксини срещу COVID-19

Мъжът успял да се възползва от проблеми с компютърните системи

По материала работи: Слав Велев
"Ваксинационен маниак": Бразилец се убоде с пет различни ваксини срещу COVID-19

Жител на Рио де Жанейро се оказа петкратно ваксиниран срещу коронавируса и сега ще трябва да обяснява на властите как е успял да получи пет дози от различни ваксини срещу Ковид-19 в рамките на 10 седмици, съобщи Франс прес, предаде dir.bg.

По случая е започнало разследване. Между 12 май и 21 юли мъжът е получил две дози от ваксината на Пфайзер, две дози от ваксината КоронаВак и една доза от ваксината на АстраЗенека. Дозите той е получил в три ваксинационни центъра в Рио. На мъжа дори са били инжектирани две дози от ваксините в рамките на 13 дни интервал. Случаят предизвикал интереса на здравните власти, когато мъжът се опитал да получи шеста ваксинационна доза на 16 август.

Разследването е показало, че "ваксинационният маниак" успял да се възползва от проблеми с компютърните системи в трите ваксинационни центъра, които посетил. Заради това, че системите не работели, не излязло в базата данни, че той бил вече ваксиниран.

За да получат ваксини срещу коронавируса, бразилците трябва да са в определена възрастова група. Всяка възрастова група се ваксинира според по определен график. Хората трябва да показват документ за самоличност и документ за получена първа доза, преди да получат втората доза. Ваксинационните центрове освен това не предлагат възможност за избор между различни ваксини.

В Рио ваксинационната кампания на няколко пъти дори бе прекратена заради недостиг на ваксини. Но бе съобщено за стотици случаи на измами за хора, отишли във ваксинационни центрове в други бразилски щати, за да получат ваксината, която искат или дори трета ваксинационна доза.

В Бразилия жертвите на коронавируса са над 570 000, припомня Франс прес. По този показател страната е най-тежко засегната в света след САЩ.

Коментари

Новини Варна