IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
09:30 | 6 септември 2021
Обновен: 13:58 | 28 март 2024

Криза: Не достигат 500 000 тираджии

Храните във  Великобритания скачат

По материала работи: Слав Велев
Криза: Не достигат 500 000 тираджии

500 000 шофьори на камиони и микробуси не достигат за нуждите на Великобритания, а това ще доведе до повишаване на цените на храните, пише британският "The Guardian".

Недостигът на Великобритания на шофьори на камиони и обслужващ персонал е малко вероятно да бъде решен чрез освобождаване на ненужните вече работници, защитени след избухването на пандемията, когато схемата за защита на работата приключи в края на месеца.

Несъответствието между видовете работни места, които вече не са необходими, и свободните работни места в индустриите, изправени пред значителна липса на квалифициран персонал, ще продължи и през следващата година без държавна намеса, смятат водещи експерти на Острова.

Бизнес лидерите от целия сектор на търговия на дребно и едро, както и от земеделието критикуват реакцията на правителството на недостига на стоки в супермаркетите след изселване на шофьори от ЕС, които според бизнеса не могат да бъдат заменени от местни шофьори в краткосрочен план.

Федерацията на дистрибуторите на едро, която представлява около 600 фирми в сектора на едро, заяви, че бизнесът предлага стимули и по-високи заплати, които трябва да бъдат прехвърлени на търговците на дребно.

Призивите правителството да предложи едногодишни визи на чуждестранни шофьори на камиони бяха отхвърлени миналия месец от министъра на бизнеса Кваси Квартенг.

Той каза на бизнес лидерите, че трябва да обучават и подкрепят местни работници, вместо да призовават за временни решения.

Коментари

Новини Варна