IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:30 | 16 септември 2021
Обновен: 09:58 | 18 април 2024

Двама мъже и две жени излетяха в космоса с капсулата “Ризилиънс”

Това е първата изцяло цивилна експедиция на "Спейс Екс"

По материала работи: Ставри Таргов
Двама мъже и две жени излетяха в космоса с капсулата “Ризилиънс”

Двама мъже и две жени излетяха в космоса с капсулата “Ризилиънс”, изведена от ракетата "Спейс Екс", в първата напълно гражданска мисия, като на борда са милиардер, лекар, военен ветеран и геолог. Четиримата ще прекарат 3 дни в орбита на височина 575 км. Кацането е предвидено за събота.

Джаред Айзекман е третият милиардер за това лято, който се отправя към космическото пространство след полетите на Ричард Брансън и Джеф Безос.

38-годишният Джаред Айзекман е заплатил целия полет със собствени средства, но не се съобщава каква е цената на космическото му приключение.

Заедно с него летят още 29-годишната Хейли Арсено, помощник-лекар, 42-годишният анализатор на данни Крис Семброски и 51-годишната преподавателка Шан Проктор.

Напълно автоматизираната капсула, с която летят 4-мата космически туристи, е използвана за втория полет на “Спейс Екс” за полета на НАСА до Космическата станция.

Въпреки пълната автоматизация 4-мата участници са преминали 6-месечен курс на обучение за справяне с различни ситуации.

Следващото частно пътуване на “Спейс Екс” е предвидено за началото на следващата година до МКС и ще продължи една седмица. В него е планирано да се включат трима богати бизнесмени, придружени от пенсиониран астронавт на НАСА, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна