IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:15 | 19 септември 2021
Обновен: 20:12 | 2 май 2024

Кой е Ники от Разград – нашенецът, възхитил цяла Англия (СНИМКИ)

Пожарникарят спаси жена от горящ блок

По материала работи: Слав Велев
Кой е Ники от Разград – нашенецът, възхитил цяла Англия (СНИМКИ)

Един български пожарникар изуми цяла Великобритания с жертвоготовността и храбростта си. Той се качи до 19-ия етаж на горящ блок при абсолютно никаква видимост, с 50 килограма снаряжение на гърба си, пълзейки по стълбите, и спаси възрастни неподвижни хора, които изнесе на гръб.

Неговото име е. Роденият в Разград огнеборец впечатли не кой да е, а лично принц Уилям, който отиде при българина, за да го поздрави и награди за изявената храброст и професионализъм. Кралското семейство било възхитено как е действал Николай в тази изключително рискована операция.

Опасната ситуация, заради която Пенчев попада в полезрението на кралските особи, се случва на 7 май тази година. В 8:55 сутринта на единния телефон на аварийните служби 999 постъпва сигнал за пожар във висок блок в New Providence Wharf, в източната част на Лондон.

В следващите минути са подадени още 20 сигнала оттам. Оказва се, че сградата е облицована със същата лесногорима изолация като фаталната Grenfell Tower, в която през 2017 г. при пожар загинаха 79 души. Това е и причината инцидентът веднага да бъде квалифициран като още по-мащабен.

В рамките на 15 минути на мястото са изпратени над 20 специализирани автомобила на пожарната със 125 огнеборци, а също парамедици и полиция.

Николай Пенчев, който работи в една от най-натоварените служби в Лондон вече повече от 2 години, се оказва от първите пристигнали. Екипът, който той ръководи, влиза втори в пламъците.

"Преценката и действията ни помогнаха да не се стигне до подобна трагедия. Като водач на екипа моята задача бе да се кача до 19-ия етаж в пълно бойно снаряжение и да започна разследване, разбиване на врати и масова евакуация на сградата", разказва 26-годишният мъж за "24 часа".

"Ако се беше повторил случаят отпреди 4 години, ние, пожарникарите, рискувахме да останем в капан горе. Вентилацията на сградата не сработи и стълбището беше като комин. Асансьори не можеше да се използват. От 5-ия етаж до последния буквално сме пълзели по стълбите. С моя екип открихме възрастна двойка на видима възраст около 80 години с мобилни проблеми и трудноподвижни. Трудно ги убедихме да бъдат изведени. Хората се паникьосват и мислят, че като за момента няма дим в техния апартамент, значи са в безопасност. Това абсолютно не е така", допълва Пенчев.

"Работата беше много тежка. Освен разбиването на вратите нося на гърба си над 50 кг снаряжение. В същото време дишам с дихателен апарат и докато стигна догоре, кислородът в него вече е наполовина изчерпан. Убедихме възрастните хора, поставихме им спасителни качулки с респиратор. За 15-20 минути те предпазват от токсичните материали, които се отделят при горенето. Трябваше да се действа бързо.

Взех възрастната жена на рамо и я носих обратно до долу. По единственото стълбище абсолютно нищо не се виждаше. Отделно се налагаше да изчаквам и колегата ми, защото според разпоредбите никога не бива да се разделяме. Тук вече помага факторът адреналин. Сменихме си маските и продължихме да евакуираме хора", разказва Николай.

А младият мъж явно от малък е орисан да бъде отличник във всичко, с което се захване. Още като възпитаник на Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Разград той се нарежда сред 214-те абитуриенти в България, постигнали 100 точки на матурата по математика.

След това започва да се занимава с културизъм. Става абсолютен държавен, а после и европейски шампион. Участник е във финалната петорка на престижния турнир "Мистър Олимпия - 2018".

Завършва безупречно академията на МВР в Симеоново. Когато заминава за Англия преди 4 години, се налага да работи най-различни професии. Кандидатства на конкурс за пожарникари и в продължение на една година кара най-различни изпити по математика, физика и английски език, психотест, медицински и физически тестове, ролеви игри.

Приет е да работи в службата в най-престижния район на Централен Лондон. Тя се оказва и една от най-натоварените в английската столица. Само за последната календарна година пожарният автомобил е излизал 3100 пъти.

И сега Пенчев съчетава работата си като пожарникар с усилени тренировки. Няколко дни преди да изпие чая си с принц Уилям, се явява на регионална квалификация за "Арнолд класик" и печели квота в тежка категория културизъм при мъжете до 102 кг. Престижното състезание за бодибилдъри ще се проведе на 2 октомври и в момента разградчанинът се готви здраво за него.

Коментари

Новини Варна