IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
09:40 | 5 октомври 2021
Обновен: 23:02 | 18 април 2024

Британски вопли: Молят с писма наши тираджии да се върнат на работа

БГ водачите не са склонни да приемат офертата, браншът и у нас търси 5000 души

По материала работи: Слав Велев
Британски вопли: Молят с писма наши тираджии да се върнат на работа

По данни на МВнР над 270 000 нашенци са получили статут на уседналост на Острова

Великобритания, в лицето на отговорника за пътищата и транспортния превоз в британското правителство баронеса Шарлот Виър от Норбитън, разпрати хиляди писма до наши тираджии, в които буквално ги моли да се върнат обратно на работа на Острова. За това сигнализираха читатели на „Монитор“, а самото писмо, с което разполага и вестникът, циркулира и в специализираните групи в социалните мрежи, пише "Монитор".

По данни на английската преса писмата са над 1 000 000 и са изпратени до всички шофьори на камиони, които някога са работили в Обединеното кралство.

Причината е кризата с липсата на гориво по бензиностанциите, предизвикана от недостига на шофьори на камиони цистерни, които да ги зареждат. Зад тази липса пък се крие прозаичната причина, че Брекзит принуди много от работната ръка от Източна Европа да напусне Острова. Сега обаче липсите на шофьори и стоки в магазините накара британските власти да прибегнат до извънредно необичайни мерки. Всички усилия са впрегнати в търсенето на чуждестранни работници.

"Пишем до вас и всички притежатели на шофьорски книжки за тежкотоварни автомобили за националния недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили. На тези от вас, които шофирате в момента, бихме искали да благодарим за жизненоважната услуга, която сте оказали по време на реагирането на COVID-19, и за невероятно важната роля, която продължавате да играете за поддържане на движението на стоките в цялата страна. Ако вече не работите в този сектор, бихме искали да се възползваме от възможността да ви помолим да се върнете. Вашите ценни умения и опит никога не са били по-необходими от сега. 

Има фантастични възможности за шофиране на HGV в логистичната индустрия, а условията на заетост и заплащане се подобряват в целия сектор. Освен привлекателните нива на заплащане виждаме повече възможности за гъвкава работа, фиксирани часове, фиксирани дни, на пълен работен ден и на непълно работно време. Никога не е имало по-подходящ момент да намерите типа работа на шофьор на тежкотоварен автомобил, който ви харесва”, са само част от посланията на баронеса Виър до тираджиите.

„Няма български шофьори, които да са готови да си оставят работата у нас или в Европа, за да отидат и да се трудят едва 3 месеца във Великобритания“. Така коментира пред „Монитор“ Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, писмата с апел от британското правителство за излизане от транспортната криза на Острова.

„Шофьорите, които искаха да работят във Великобритания, останаха. Британците много настояваха за Брекзит и накрая се случи, което всички ги предупреждаваха, че ще стане. Може би това ще се случи и при нас, ако влязат в пълна сила рестрикциите на новите транспортни правила в Европейския съюз, известни още като Пакет „Мобилност“, предупреждава Арабаджиев.

Великобритания търси около 5000 шофьори за транспорт на опасни стоки, каквито са горивата. Водачите на тежки камиони ще получат краткосрочни визи. Но тези шофьори няма да са достатъчни, твърдят наши транспортни експерти, защото всъщност се търсят и не толкова квалифицирани и високоплатени водачи, като тези за опасните товари. Сметка на бранша показва, че липсата в транспорта ни е също около 5000 шофьори.

Но транспортното министерство на Острова не е единственото, което трескаво търси начини за изход от сегашната криза във Великобритания. Тази криза почти спря доставките на стоки и изпразни рафтовете в множество магазини от търговската мрежа. По-рано през седмицата правосъдният министър Доминик Рааб предложи липсата да бъде запълнена с кандидати за убежище или дори затворници. Също и от вътрешното министерство се заеха да проучват съществуващите възможности.

Сега ще бъдат спешно издадени 5000 визи за шофьори на камиони от ЕС, които ще важат само до Коледа. Това обаче едва ли е някакво решение, тъй като много европейски шофьори вече имат негативен опит от миналата Коледа, когато заради Брекзита и пандемията много от тях бяха блокирани в продължение на дни край Дувър, без да разполагат с тоалетни, вода и храна. И едва ли някой от тях сега ще се втурне отново към Острова, рискувайки да прекара там празниците. А и времето преди тях.

Междувременно по данни на британското министерство на вътрешните работи общият брой на българските граждани, получили статут на уседналост или временен статут на уседналост към 30 юни 2021 г., когато изтече крайният срок за подаването на заявления, е 270 990 души, съобщиха от МВнР за „Монитор“.

Великобритания не е въвела специален облекчен режим

за държави от шенгенското пространство. В този случай е добре българските граждани да знаят, че считано от 1 октомври 2021 г. гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой.

Изключение ще бъде правено единствено за получилите статут на уседналост или временен статут на уседналост във Великобритания. Те ще имат право да влизат на територията на страната с лична карта най-рано до края на 2025 г.

В МВнР нямат данни колко са работните визи, издадени на българи, нито колко са кандидатствали за такива. От външно министерство ни препратиха за отговор към посолството на Великобритания у нас. „Монитор“ изпрати запитване до дипломатическата мисия, но продължава да е в очакване на отговорите.

Плащаме най-малко £610 за работна виза

Документът важи 5 години, приоритетно се одобряват желаещите за секторите в недостиг

Визите за квалифицирани работници позволяват да се остане във Великобритания, за да се извършва подходяща работа с одобрен работодател. Ако ние или член на семейство ни сме започнали да живеем в Обединеното кралство до 31 декември 2020 г., може да имаме възможност да кандидатстваме за безплатната схема за уреждане на ЕС. Крайният срок за кандидатстване обаче беше 30 юни 2021 г. за повечето хора. Все още можем да кандидатстваме, ако: сме се присъединили към член на семейството във Великобритания, който е живял във Великобритания до 31 декември 2020 г. или сме имали „разумни основания“ да не можем да кандидатстваме до 30 юни 2021 г. - например сме заболели или сме били жертва на домашно насилие.

В противен случай се нуждаем от виза, за да работим в Обединеното кралство. Ирландските граждани не трябва да кандидатстват за виза или за схемата за уреждане на ЕС.

За да може да се наречем квалифициран работник трябва да работим за работодател в UK, който е одобрен от Министерството на вътрешните работи, да имаме сертификат за спонсорство от работодателя с информация за работата, която ще извършваме на Острова, както и да получаваме минимална заплата, която зависи от вида на работата, която изпълняваме.

Срокът на тази виза е до 5 години, преди да се наложи да я удължим. Ще трябва да кандидатстваме за удължаване или актуализиране на визата, когато тя изтече или ако сменим работата или работодателя.

Когато кандидатстваме за виза за квалифициран работник, ще трябва да имаме достатъчно пари, за да платим таксата за кандидатстване - стандартната такса варира от £610 до £1408 в зависимост от обстоятелствата, също така се плаща за здравеопазване - това обикновено е £624 на година, както

и за издръжка в страната, като за това сумата е поне 1270 паунда.

Например ако кандидатствате за пристигане във Великобритания от Аржентина за 2 години с виза за квалифициран работник. Работата ви не е в недостиг, така че визата ви ще струва 610 паунда, плюс 624 паунда за всяка година от престоя ви срещу доплащане за здравеопазване. Това означава, че ще платите общо £1858, когато кандидатствате за виза. Освен това ще трябва да докажете, че имате на разположение 1270 британски лири, за да се издържате във Великобритания, ако вашият работодател не може да покрие тези разходи. Ако кандидатстваме извън Великобритания, стандартната такса зависи от това дали ще бъдем във Великобритания до 3 години, което ще ни струва по £610 на човек или повече от 3 години – по 1220 паунда на човек.

Ако пък кандидатствате от Великобритания за удължаване, превключване или актуализиране на визата си, таксата отново зависи от това дали ще сме до 3 години или повече от 3 години в страната. До 3 години е £704 на човек, а повече от 3 години е £1408 на човек. Ако работата ни е в списъка с недостиг на професия, таксата за всяко кандидатстващо лице е £464, ако оставаме до 3 години, и £928 за повее от 3 години. Като тук таксата е същата независимо дали кандидатстваме от или извън Обединеното кралство.

Таксата за кандидатстване автоматично ще бъде намалена с 55 паунда,

ако сме от Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция или Турция. Също така, ако работата ни е в списъка с недостиг на професия, ще получим това намаление, както и ще платим по-ниска такса. Това намаление не се отнася за членове на семейството.

Кандидатстването за виза става до 3 месеца преди първия работен ден. След като подадем документи и докажем самоличността си, получаването на разрешение за визата става в рамките на 3 седмици, ако сте извън Обединеното кралство, или 8 седмици, ако сте в страната.

Дават специални разрешителни за здравни работници

Друг вид работна виза е тази за здравен работник. Тя позволява на медицински специалисти да идват или да останат във Великобритания, за да свършат подходяща работа с NHS, доставчик на NHS или в социални грижи за възрастни. За да се получи такава виза, трябва да сме квалифицирани лекари, медицински сестри, здравни специалисти или специалисти по социални грижи за възрастни. Другите изисквания са като при квалифицирания работник. Визата за здравен работник също важи до 5 години, преди да се удължи.

Таксите за кандидатстване зависят отново от това дали ще бъдем във Великобритания до 3 години - 232 паунда на човек, или повече от 3 години - 464 паунда на човек. Таксата е същата независимо дали кандидатстваме от или извън Обединеното кралство. И за този вид виза важи намалението, ако сме от една от по-горе изброените страни.

Някои здравни работници и техните семейства могат да получат безплатно удължаване на визите си заради коронавируса (COVID-19).

За студентски визи може да кандидатстват лица над 16 години

Кандидатстването зависи от това дали кандидатстваме от или извън Обединеното кралство. Ако е извън, най-рано можете да кандидатствате за виза 6 месеца преди да започне обучението. Обикновено се получава решение за визата в рамките на 3 седмици. Ако кандидатстването става от UK, най-рано можете 3 месеца преди началото на курса. В този случай се получава решение в рамките на 8 седмици.

Джобът ни ще олекне с £348 за кандидатстване за студентска виза извън Великобритания и с £475 за удължаване или преминаване към студентска виза от Острова.

Можем да пътуваме до Острова свободно само за почивка и гости

Гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария могат да пътуват до Обединеното кралство за почивки или кратки пътувания, без да се нуждаят от виза. Може да се преминава границата на Обединеното кралство с валиден паспорт, който трябва да е валиден през цялото време, в което сме във Великобритания. Гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария могат да продължат да използват автоматичните портали за електронни паспорти за преминаване през границата при пристигане.

Няма да може да използваме лична карта от ЕС, ЕИП или Швейцария за влизане във Великобритания от 1 октомври 2021 г., освен ако имаме уреден или предварително уреден статут по схемата за уреждане на ЕС, ако сме кандидатствали по схемата за уреждане на ЕС, но все още не сме получили решение, да имаме разрешение за семейство по схемата за заселване на ЕС, да имаме разрешение за граничен работник. Гражданите, които са извън ЕС, ЕИП или Швейцария, се нуждаят от валиден национален паспорт и едно от следните: разрешително за семейство в схемата за уреждане на ЕС, издадено от Великобритания семейно разрешение за ЕИП или биометрична карта за пребиваване, издадена от Обединеното кралство.

Ако влизаме в UK от държави извън ЕИП, паспортът ни ще бъде проверяван на граничния контрол. Обикновено ще бъдат задавани въпроси защо посещаваме Великобритания. Гражданите на ЕС, ЕИП или Швейцария, които пътуват до Великобритания за кратко бизнес пътуване, може да не се наложи да кандидатстват за виза. Съгласно новата имиграционна система може да се продължи да се посещава Обединеното кралство, без да се кандидатства за виза. В повечето случаи може да се остане до 6 месеца. Работещите от ЕС, ЕИП или Швейцария на Острова повече от 6 месеца ще трябва да кандидатстват за виза. Ако влизаме в UK с автомобил, който е регистриран в ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия или Швейцария, трябва да носим застрахователна зелена карта или друго валидно доказателство за застраховка.

Коментари

Новини Варна