IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:45 | 5 октомври 2021
Обновен: 18:37 | 18 април 2024

Меркел събира Радев, Макрон и Заев

България няма да промени позицията си за ветото, заяви вицепрезидентът

По материала работи: Слав Велев
Меркел събира Радев, Макрон и Заев

Снимка: Lupa.bg

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 октомври в Бърдо, предава БГНЕС.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Европейския съюз в Словения започва днес с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

В сряда, в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, държавният глава Румен Радев е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от министър-председателя на Република Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

По-късно президентът Радев е поканен от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Френската република Еманюел Макрон и с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, гласи графикът, оповестен от прессекретариата на държавния глава.

Първата пленарна сесия в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е посветена на икономическото възстановяване на региона, а след Втората пленарна сесия на форума ще има офциална пресконференция.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България няма да промени позицията си за ветото, въпреки натиска от ЕС, в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. Премиерът Зоран Заев пък подчерта, че чрез лидерите на Европейския съвет ЕС ще изпрати силно и мотивиращо послание за продължаване на максималния фокус на ЕС върху интеграцията на Западните Балкани.

Според изданието Zoom.mk в Бърдо се очаква подкрепата на ЕС за разширяването да бъде спомената в последната декларация на срещата на върха, както и да се каже, че Съюзът потвърждава подкрепата си за региона и има капацитет да приема нови членове, посочват дипломатически източници в Брюксел.

Дипломатически източници споменават, че председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел многократно е споменавал, че подкрепя началото на преговорите със Северна Македония и Албания и насърчава намирането на решение на въпроса между Скопие и София, както и изграждането на мостове между две държави. От Брюксел смятат, че изборният процес в България в момента усложнява ситуацията.

В телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, проведен също в понеделник, президентът Радев заяви, че в диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права.

Президентът подчерта също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.

Коментари

Новини Варна