IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:40 | 1 ноември 2021
Обновен: 23:34 | 19 април 2024

Заев подаде оставка от всички постове

Партията му СДСМ загуби балотажа на местните избори

По материала работи: Слав Велев
Заев подаде оставка от всички постове

Снимка: Фейсбук/Зоран Заев

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, проведен в неделя.

На пресконфенренция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче настоя за предсрочен вот. Зоран Заев управлява Република Северна Македония от 2017 година, а преди година спечели изборите с крехко мнозинство.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ спечели на вчерашните избори в общо 40 общини, включително и столицата, а СДСМ в 18. Партията на Али Ахмети ДСИ спечели кметските избори в 10 общини. Другите албански формации Албанският алианс/Алтернатива в две общини, а Беса в две общини. Малките формации като ГРОМ, ДПА и ЛДП/ДОМ спечелиха по една община. В три общини гражданите избраха независими кандидати.

Кандидатът за кмет на Скопие от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 54.66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събра едва 41.73 на сто.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македния стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Коментари

Новини Варна