IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:15 | 2 ноември 2021
Обновен: 02:09 | 28 март 2024

Отивайте на Малдивите овреме, скоро няма да ги има

Над 1000 острова са застрашени заради глобалното затопляне

По материала работи: Слав Велев
Отивайте на Малдивите овреме, скоро няма да ги има

Малдивите може да бъдат унищожени до края на века, ако не се предприемат спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне.

Над 1000 острова са заплашени от изчезване заради три основни фактора - повишаване на морското равнище, нарушени метеорологични модели, и ерозия на бреговете. Всички тези фактори се влияят пряко от климатичните промени и глобалното затопляне, предава БНР.

В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести и по-силни. Те увеличават естествената крайбрежна ерозия, и на практика буквално островите се свиват.

Най-тежък е проблемът с драстичната загуба на коралите на архипелага, защото повишаващите се температури на морето убиват кораловите рифове, а това оказва опустошително въздействие върху цялата верига от живи организми както на сушата, така и в морето. А рифовете са от ключово значение за оцеляването на острова, като не само са съществена част от цялата морска екосистема, но осигуряват защита на бреговата линия, казва Азим Мустаг, морски учен в Small Island Research Group, базирана в столицата на Малдивите - Мале.

Той следи състоянието на кораловия риф на архипелага, а откритията му са обезпокоителни. „Рифовете не се възстановяват толкова бързо, колкото преди. Кораловият риф е основата на живота тук. Ние сме страна в средата на Индийския океан и около рифа няма други източници на хранителни вещества, това е домът на почти целия ни морски живот“, казва ученият. И признава, че няма съмнения защо умират коралите – заради измененията в климата. Заради глобалното затопляне и нивото на моретата се покачва, като данните за Малдивите показват, че то се е повишило с 3-4 мм само през последната година.

„Това означава, че тези ниско разположени острови могат да бъдат напълно под вода през следващото десетилетие. Друг, още по-важен проблем за островите, е ерозията на бреговете.

Д-р Абдула Насир, държавен министър на околната среда на Малдивите, е морски учен, който събира данни от всички острови от архипелага.

„Много сме притеснени за околната среда, но и за хората, които живеят на островите. Малдивите имат 168 острова, а жителите на повече от 90% от тях признават, че морето непрекъснато „гълта“ час от ивицата. Ако в скоро време не се намери решение на проблема, правителството на Малдивите може да заповяда принудителна евакуация”, каза още Насир.

Коментари

Новини Варна