IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:30 | 10 ноември 2021
Обновен: 20:25 | 18 април 2024

Заев оттегли оставките си

Ставало въпрос за временно отлагане

По материала работи: Слав Велев
Заев оттегли оставките си

Зоран Заев обяви, че оттегля подадените оставки като македонски премиер и лидер на СДСМ до нормализиране на ситуацията в държавата. Той поясни, че става въпрос за временно отлагане на оставките с цел да се опита да съхрани парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

“Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки(като премиер и лидер на СДСМ). По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес“, каза Заев, цитиран от БГНЕС, предаде "Медияпул".

Той каза това след заседанието на ръководството на СДСМ, което реши да отложи оттеглянето  му.

"Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", каза още Заев.

СДСМ ще работи за запазване на парламентарното мнозинство.

„Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна, не само за всеки един гражданин, но и на политиците", обясни Заев.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нарече Зоран Заев "измамник, който веднага трябва да подаде оставка".

Председателят на Народното Събрание Талат Джафери подкрепи решението на ръководството на СДСМ. "Зоран Заев взе правилно решение. Това нещо казвам като човек, който е част от мнозинството. Не трябва да се водим от емоциите", каза още Талат Джафери.

В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот надоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването трябва да се състои в четвъртък.

Коментари

Новини Варна