IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
15:15 | 18 ноември 2021
Обновен: 09:10 | 26 март 2024

Китайска тенисистка обвини висш политик в изнасилване и изчезна безследно

Пън Шуай не е играла в професионален тенис турнир от февруари 2020 г.

По материала работи: Слав Велев
Китайска тенисистка обвини висш политик в изнасилване и изчезна безследно

Колаж: бТВ

Пън Шуай не е играла в професионален тенис турнир от февруари 2020 г., преди пандемията от COVID-19 да прекъсне за дълго спортния живот по цялата планета.

Две седмици след като бившата №1 на двойки в женския тенис Пън Шуай обвини бивш член на Политбюро на китайската комунистическа партия в изнасилване и изчезна, държавната телевизия на Китай разпространи имейл от нейно име, в който тя отрича собствените си твърдения от началото на месеца. Това предизвика нова тревога в международните тенис институции и допълнително засили съмненията, че Пекин се опитва да потули скандала, предаде "Сега".

На 2 ноември бившата шампионка на двойки от "Уимбълдън" (2013) и "Ролан Гарос" (2014) и 1/2-финалистка на сингъл на US Open (2014) публикува в китайската социална мрежа "Уейбо" дълго открито писмо. В него 35-годишната Пън заяви, че в рамките на 10-годишен период в миналото е била многократно изнасилвана от бившия вицепремиер Джан Гаоли, понастоящем 75-годишен пенсионер, оттеглил се от активния политически живот през 2018 г.

"Защо трябваше да се връщаш при мен, да ме водиш в дома си и да ме караш да правя секс с теб? Да, нямам никакви доказателства и беше просто невъзможно да имам доказателства. Не мога да опиша колко отвратена бях и колко пъти се питах дали съм все още човек. Чувствах се като ходещ труп. Всеки ден се чудех коя личност съм истинската аз", пишеше в пространния пост на тенисистката.

Часове по-късно както публикацията, така и целият профил на Пън Шуай бяха заличени от "Уейбо". В китайското интернет пространство бяха изтрити всички публикации по темата, а самата тенисистка буквално изчезна и нито една медия или международна институция не е успяла да се свърже лично с нея оттогава.

Късно снощи, 15 дни след отправените обвинения към Джан Гаоли, държавната телевизия на Китай CCTV съобщи, че Пън е написала електронно писмо до женската професионална тенис асоциация (WTA), в което отрича твърденията си и уверява, че е добре. В разпространения от международното подразделение CGTN в "Туитър" текст се казва:

"Здравейте, всички! Това е Пън Шуай.

По отношение на скорошната новина, публикувана на официалния сайт на WTA - съдържанието не е потвърдено или одобрено от мен и е публикувано без моето съгласие. Написаното в нея, включително обвиненията за сексуално насилие, не е вярно. Не съм изчезнала, нито пък съм в опасност. Просто си почивам у дома и всичко е наред. Благодаря отново, че се грижите за мен.

Ако WTA в бъдеще публикува още новини за мен, моля да ги съгласува с мен и да го направи с мое съгласие. Като професионален тенисист благодаря на всички вас за подкрепата и загрижеността. Надявам се да промотирам китайския тенис с всички вас, ако имам този шанс в бъдеще. Надявам се китайският тенис да става все по-добър и по-добър.

Отново благодаря за вашето внимание."

Това предизвика светкавична реакция от президента на WTA Стив Саймън, който открито се усъмни в автентичността на въпросния имейл.

"Изявлението, публикувано от китайската държавна медия по отношение на Пън Шуай, само увеличава притесненията ми за нейната сигурност и местонахождение - написа американският шеф на женския тенис. - Трудно ми е да повярвам, че Пън Шуай наистина е написала имейла, който получихме, и че вярва в написаното, което се приписва на нея. Пън Шуай демонстрира невероятен кураж, като разкри обвинения в сексуален тормоз срещу бивш висш служител в китайското правителство. WTA и останалият свят се нуждаем от независимо и надеждно доказателство, че тя е в безопасност. Многократно опитах да се свържа с нея чрез различни форми на комуникация, но без успех. Пън Шуай трябва да получи възможност да говори открито, без принуда или сплашване от какъвто и да е източник. Обвиненията в сексуално насилие трябва да бъдат разследвани с пълна прозрачност и без цензура. Гласът на жените трябва да бъде чут и уважаван, без да е цензуриран или диктуван от някого."

В последните дни в подкрепа на Пън Шуай се изказаха също президентът на мъжката професионална асоциация (АТР) Андреа Гауденци, световният №1 при мъжете Новак Джокович и бившата №1 при жените Наоми Осака. Всички те призоваха за разследване на обвиненията за сексуален тормоз към Джан Гаоли и при необходимост за оказване на международна помощ на китайската тенисистка.

Коментари

Новини Варна